DELA

Petrone vill öppna fönster mot ljuset

Mystik, meditation, kontemplation kan man spåra i Stig Petrones utställning med oljemålningar som har vernissage på Galleri Skarpans på fredag.
”Fönster mot ljuset” kallar Stig Petrone utställningen efter ett av de verk som finns med. Det han vill visa är ett meditativt måleri som både ger lugn och förmedlar ett budskap om ljus.
– Jag vill i bild uttrycka att det finns ett ljus och att det inte behöver vara långt borta utan nära, i själva livet.


Sjöbodar och helgon
Petrone visar både naturbilder, bland annat motiv med sjöbodar från gotländska Fårö, och sakrala bilder, med motiv ur de bibliska berättelserna och särskilt ur den tradition av mystik som finns inom den ortodoxa kristenheten. Den traditionen återkommer också i en del av verkens titlar, som till exempel ”Vad undrar du över, Maria”, där titeln utgör inledningsraden i en gammal ortodox hymn.
Efter att under sju år ha verkat som pastor inom pingstkyrkan är Stig Petrone i dag medlem i den ekumeniska kommuniteten i Birka-Täby och i församlingen i Jomala, där han är bosatt och har sin ateljé. Vid sidan av sitt aktiva målande fungerar han numera också som ledare för meditativa retreater. Mest i Sverige, men han har också lett en retreat på Åland och en i södra Finland.


Självlärd konstnär
Stig Petrone är född i Dalsland i Västsverige 1942 och bosatt på Åland sedan 1996. Han började måla redan som ung, kanske påverkad av att hans mor också målade och av att en kusin till henne Karl-Oskar Borg var en, på sin tid, ganska känd målare.
Stig kom in på Slöjdföreningens konstskola i Göteborg. För att kunna försörja sig valde han dock att i stället utbilda sig till mentalvårdare. Han fortsatte att måla på fritiden och har gått på olika kurser.
– Men i grunden är jag självlärd, säger han.


Två perioder
Stig Petrones aktiva tid som bildkonstnär omfattar två perioder med ett lång uppehåll emellan. Han målade aktivt mellan åren 1971 och 1978 och höll flera utställningar i Göteborg och på andra orter i Västsverige. Sedan blev det ett uppehåll i konstutövandet ända till 2006 då han tog till penslarna igen och höll en utställning i Pingstkyrkan i Mariehamn.
Den utställningen följdes för ett par år sedan av en utställning tillsammans med skulptören Kari Niskanen på Galleri Skarpans och där återkommer han alltså nu med en helt egen utställning som fyller båda utställningsrummen i galleriet.


Träskulpturer
Utöver oljemålningarna visar Petrone en samling träskulpturer, strandfynd och andra naturbearbetade trädstycken som han ger olika tolkningar, som ”Maria med barnet, ”Benedictus i grottan”, med flera.
Vernissage på utställningen är det på fredag, den 8 januari, kl. 18-20 och utställningen kan ses i galleriet till den 30 januari.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

tfn 528 466

Foto: JONAS EDSVIK

jonas.edsvik@nyan.ax