DELA

”Persiske prästens dörr” på museum

Önningebymuseet har fått en unik och värdefull donation; den så kallade Persiske prästens dörr från Nilsas i Godby.
– Det är Doris Clemes som donerat den omtalade och omskrivna dörren till Önningebymuseet, berättar Kjell Ekström i Önningeby hembygdsförening i ett pressmeddelande.
Det är hembygdsföreningen som upprätthåller museet.


Förvisad till Åland
Dörren målades 1848-49 av Ramazan Mustapha Oglii, från Dagestan. Han hade förvisats till det ryska rikets yttersta utpost som straff för att han hade haft förbindelse med personer som ansågs fientliga mot den ryske kejsaren. Förvisning var på denna tid ett vanligt straff i det ryska riket.
– Bomarsunds fästningsbygge har ingenting med Ramazans förvisning att göra. Tvärt om gavs det order om att han inte skulle beredas tillfälle under förvisningen till kontakter med de muslimer som vistades i Bomarsund, berättar Ekström.


Kammardörr
På Åland inhystes den ”Persiske prästen” hos Nilsas i Godby och han passades upp av gårdsdottern Anna Lisa som till och med lärde sig hans språk under den 14 månader långa förvisningen. Under sin tid på gården Nilsas dekorerade Ramazan dörren till sin kammare.
Det berättas att han själv tillverkade färgerna av örter. Då mangårdsbyggnaden på Nilsas brann 1906 räddades dörren och insattes i ett uthus på gården. Senare togs dörren till den nya mangårdsbyggnaden på Nilsas och där har den förvarats ända tills nu då dess nya placering blir Önningebymuseet.


Ställs ut
– Vi är mycket glada över den storartade donationen. Det är verkligen hedrande att Doris Clemes valt Önningebymuseet som mottagare av en så omtalad och unik pjäs. Dörren kommer nu att förses med en karm och den kommer sedan att placeras i museets samlingssal. I framtiden hoppas jag att vi kan ge dörren en än värdigare inramning. Vi har planer på att inreda stendelens vindsutrymme och där skulle dörren passa bra tillsammans med andra dekorationsmålade föremål i våra samlingar, skriver Ekström.
Ramazan omskrevs redan av Axel Danielsson 1943 i boken ”Glimtar över Åland” och har inspirerat bland andra Valdemar Nyman. Nyman skriver i sin debutroman ”Som tusen liljor” om Ramazan (1944) och 1962 i S:t Olof publicerade Nyman en pjäs om den Persiske prästen.
Pjäsen sattes upp av Ålands ungdomsförbund under ledning av Paul Lindman. David Papp har senare i S:t Olof 1985 och 1986 gjort en detaljerad beskrivning över Ramazan Mustapha Oglii. (jk)