DELA

Pellas gästhem fick proffshjälp

Pellas gästhem på Brändö Lappo har förnyat sin inredning med hjälp av professionella formgivaren Chiqui Mattsson, April Kommunikation och projektet Åland Form.
Nu har insidan hittat samma ton och tid som utsidan och fått en mer enhetlig stil.
Mer hemkänsla än hotellkänsla, tycker Tiina Eriksson om designsatsningens resultat.
– Nu har Pellas äntligen landat på Lappo. Det var mycket 80-tals jaktstuga över inredningen innan, med furumöbler och starka färger i varje rum. Det är det inget fel på i sig, men duger inte när det handlar om en gammal skolbyggnad från början av 1900-talet, säger Eriksson som säger sig vara mycket nöjd med resultatet.

En av sju
Pellas gästhem var ett av de sju företag som valdes ut att delta i projektet Åland Form, vars idé var att visa på designens betydelse för att sälja de olika företagens produkter och tjänster. Projektet, som finansierades av landskapsregeringen och EU och ägdes av Ålands handelskammare, påbörjades i juli 2006 och avslutades nu i juni.
– Det var en otrolig möjlighet att få vara med, speciellt eftersom jag själv är så intresserad av inredning var det mycket givande att följa med arbetet. Jag har lärt mig otroligt mycket under den här perioden, säger Eriksson.

Små medel
Några stora ingrepp i inredningen behövde man inte göra.
– Nej, Chiqui Mattsson var först här ett tag och kände efter vilken sorts inredning som skulle passa. Sedan gällde det att byta ut vissa möbler och tyger, fixa till detaljerna. Vissa tyger var för moderna och vissa färger passade inte in.
Man kunde säga att stilen samtidigt har blivit både mer enhetlig och mångsidig.
– Förr hade jag lite av varje överallt, nu är varje rum olika men följer tidsepoken mer enhetligt. I den kalla ändan av huset går färgerna till exempel mer i orange och rött och i den varma går allt mer i blått.

Sommaren kom in
I det blå rummet ligger fokus på lugn och på att kyla ner en smula. Det massiva furubordet har bytts ut till ett mindre, mer enhetligt med tidsepoken och den enda tavlan på väggen har fått sällskap av några andra.
I rummet bredvid har de blå tonerna börjat övergå i varmare färger. Linnet är ljust och sprött, på sängen ligger en kudde med inslag av orange. Möblerna är vita, hela rummet utstrålar sommarblomster och ljusa tankar.
– Mottagandet från gästerna har varit otroligt bra, speciellt av dem som kommer hit årligen. Ännu har ingen haft några speciella preferenser vad gäller val av rummet, men vi får se till nästa år.

Gammal skola
Pellas gästhem användes som skolbyggnad för skärgårdsbarnen fram till 1959. Eriksson köpte stället 2004.
I dag är gästhemmets sju lägenheter och tre övernattningsstugor välbesökta, Eriksson räknar med fullbokat från första juli till sista augusti.
Till gästhemmet kommer allt från konferensgrupper och yogagrupper som använder Klockkulla till större evenemang, till återkommande grupper av privatpersoner och sporadiska gäster.

SARA OTHMAN