DELA

Pekka Sonck tillbaka på Wasa Teater

– Visst är det roligt att få positiva reaktioner när man gör ett hårt arbete.
Det säger Pekka Sonck som sedan slutet av november gör huvudrollen som Ebeneser Scrooge i Charles Dickens ”En julsaga” på Wasa Teater.
Engagemanget har också medfört vissa tankar om arbetet med att försöka vinna gehör för Teater Kuling på Åland. (På bilden: Sonck, till höger, och Gogo Idman.)
”En julsaga” hade premiär i Vasa i slutet av november och man ger trettio föreställningar fram till den 19 januari. En blick i teaterns spelplan visar att ganska många varit utsålda.
Kritiken har varit positiv. I Hufvudstadsbladet skrev Maria Sandin till exempel att det är lätt att tycka om huvudpersonen, cynikern och misantropen Ebeneser Scrooge. Enligt Sandin gör Sonck rollen ”genommänsklig, utan minsta tillgjordhet, men med pikanta små egenheter, t.ex. lustig benföring eller ett ovanligt smittande skratt – när tvärviggen väl övervunnit sin värsta motvilja mot glada ting.”


Trevlig upplevelse
Enligt Pekka Sonck är det trevligt med positiv respons och att spela på en etablerad yrkesscen som Wasa Teater igen.
– Det finns massor med god amatörteater runt om i Österbotten, men samtidigt har man också respekt för vad den professionella teatern och Wasa Teater står för sedan länge. Publiken har helt enkelt referenser.
För Sonck personligen är det skönt att igen jobba i en struktur där han som skådespelare kan koncentrera sig på sin roll och veta att det finns andra som tar hand om det övriga runtomkring.


Tio år sedan senast
– Det är verkligt skönt att få koncentrera sig på skådespelararbetet. Jag har ju varit här och regisserat flera gånger, men annars är det väl ett tiotal år sedan jag senast gjorde en roll på Wasa Teater där jag ju i tiden varit anställd i ett par omgångar.
– Att spela på en fast och etablerad teater är också viktigt för yrkesidentiteten, konstaterar han.
Ebeneser Scrooge då? Är det något av en önskeroll du gör?
– Det är en fin roll som gör en stor och tydlig båge, samtidigt mångfacetterad och utmanande. Jag har ju gjort flera stora huvudroller, spelat Richard III, Tartuffe, Svejk, men frågan är om inte den här är den mest krävande.
Ger det sug efter mera?
– På sätt och vis. Situationen i vår familj är ju nu också så att det är lättare att åka bort och medverka i uppsättningar utanför Åland. De tre största barnen är utflugna och Benjamin har hunnit bli 13 år. Men något nytt har jag ändå inte på gång just nu.


Tankar om Åland
Arbetet på Wasa Teater har gett en möjlighet att se på verksamheten hemma på Åland med lite distans. Pekka Sonck sticker inte under stol med att han genom åren blivit allt mer frustrerad över att det är så svårt att få stöd till exempel för den verksamhet som Teater Kuling försökt etablera. Detta trots att det skådespelarmässigt finns förutsättningar i landskapet.
– Vi trodde ju att om vi bara visar vad som kan åstadkommas så skulle det småningom lösa sig.
– Nu byggs ju kk-huset som bäst och det kommer förfrågningar om vad vi har för behov av utrymmen där. Som jag ser det är det helt onödigt att ställa den frågan. Man måste först visa att man verkligen är beredd att satsa ordentliga resurser på teatern, tillägger Sonck.
Hur blir det i sommar då, får vi se Kuling spela i Badhusparken?
– Ja, tanken är nog att vi skall sätta upp en sommarpjäs i parken också i år, säger Pekka Sonck och i samma stund ringer en klocka i bakgrunden. Det är fem minuter till ridån går upp för en skolföreställning av ”En julsaga” på Wasa Teater.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax