DELA

Passionerad konstutövare ställer ut

Hon beskriver sitt förhållande till konsten som passionerat. Och hon hoppas en dag kunna måla på heltid. Maria Silfverberg (bilden) håller nu sin första egna utställning. Hon är företagsläkare och utställningen hålls på Medimar som samtidigt öppnar dörren även för andra konstutövare.
Maria Silfverberg är född och uppvuxen på Korpo och studerade till läkare i Åbo. Till Åland kom hon 1985 och har arbetat på sjukhuset och hälsocentralen innan hon kom till Medimar.
Hon berättar att hon målade flitigt som barn och att hon som tonåring hellre gick ut med staffliet i naturen än sprang på danser med sina jämnåriga.
– Jag blev uppmanad att söka konstnärlig utbildning men trodde att det var en osäker karriär och att det var viktigt att ha ett gediget yrke.


En passion
Det valet säger hon dock att hon senare kommit att ifrågasätta. Och hon har tidvis målat flitigt och deltagit i Mediskurser och målarläger både på Åland och fastlandet.
– Mitt förhållande till målandet kan beskrivas som passionerat, säger hon men konstaterar också att det inte alltid varit lätt att finna utrymme för passionen.
– Som för de flesta kvinnor med konstambitioner har målardriften fått träda i bakgrunden under de år jag varit yrkesverksam på heltid och mina döttrar varit små.


Gillar färger
Tidigt började Maria Silfverberg syssla med oljemålning och hon har också prövat på akvarell. Oljan har hon nu lämnat, mest för att den kräver en viss kontinuitet i målandet utan alltför långa uppehåll, och akvarellen finner hon lite för ”anemisk”.
– Jag har alltid gillat en kraftig kolorit, förklarar hon.
Det hon på senare tid funnit och som också utställningen på Medimar domineras av är pastellen.


Abstrakt riktning
När det gäller motivkretsen finns i det hon nu ställer ut mycket naturbilder och också porträttstudier. Själv beskriver hon det hon hittills gjort som ganska realistiskt och avbildande, men hon säger samtidigt att hon hoppas kunna utvecklas i en mera abstrakt riktning.
Bland konstnärliga favoriter nämner hon impressionisterna och lokalt på Åland beundrar hon Joel Petterssons konst.


Vad passar in?
Arbeten av Maria Silfverberg har funnits med på en del av konstföreningens vårsalonger men i presentationen av utställningen på Medimar nämner hon uttryckligen att hon inte var med på den senaste eftersom hennes bidrag inte ansågs ”passa in”.
– Det har jag svårt att ta till mig och jag har funderat mycket runt syftet med den typen av samutställningar överhuvudtaget. Om man vill visa bredden av det konstnärliga uttrycket borde syftet vara att få med så olika verk som möjligt, konstaterar hon.


Konst i vården
Att Medimar nu öppnar dörren för konstutställningar förklarar Silfverberg med att konsten passar väl in i de principer man lägger an på också i vården. I samband med att man renoverade utrymmena ville man också gå in för att kunna ha något vackert på väggarna. Framöver skall man också göra det möjligt för konsthantverkare att ställa ut i montrar.
Vem som helst kan anmäla sitt intresse för att ställa ut och redan i maj är nästa utställare på gång. Då skall pensionerade ambassadören Björn Ekblom visa oljemålningar.


Bör inte störa
Maria Silfverberg betonar att utställningarna är öppna för den stora allmänheten och inte bara för Medimars kunder. Det är bara att komma in och ta sig en titt. Att verksamheten kunde störa dem som annars utnyttjar väntrummet tror hon inte.
– Ingen sitter ju här särskilt länge. Vi har ju korta väntetider, säger hon.
Vernissage på utställningen är det i kväll, torsdag, kl 18-20. På lördag mellan 12 och 16 håller man också öppet hus. Utställningen pågår till slutet av april.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

Foto: JONAS EDSVIK

jonas.edsvik@nyan.ax