DELA

Oväntat besök i ny bok om kollorna

I Ann-Christin Wallers och Anni Wikbergs nya barnbok om kollorna finner Nyans recensent ett slags julevangelium i åländsk tappning.


Kollorna är tillbaka. Det är vinter i deras värld och kollorna njuter av snölekar. Den sure nackstickan Viktigpetter tycker inte om snö. Det gör honom på dåligt humör och han beger sig till kollornas hus för att muntra upp sig med plättar.
På vägen dit får han se något som gör honom ännu mer upprörd. Tre fjärror, som inte alls ser ut som kollorna eller Viktigpetter, har lidit skeppsbrott i snöstormen och strandat i kollornas värld.
Berättelsen kan ses som ett julevangelium i åländsk tappning så här i jultider. Fast främlingarna blir inte avvisade i dörren utan inbjudna med öppna runda kollarmar.
Det är också ett inlägg i debatten om ett mångkulturellt Åland. På ett pedagogiskt och sympatiskt sätt visar Ann-Christin Waller att annorlunda inte behöver vara dåligt. Viktigpetter får åter symbolisera det inskränkta och konservativa medan kollorna står för det goda och gästvänliga.


Ordlista för dialekt
Berättelserna om kollorna lyckas fånga det åländska och det är roligt för både barn och vuxna att känna igen ord och fenomen. Det är bra med en ordlista för oss som inte kan alla åländska dialektord.
Böckerna kanske inte blir en exportvara, men en präktig julklapp till bokälskande barn på Åland.
Jag kan inte sluta berömma illustrationerna i böckerna om kollorna. Anni Wikbergs färgglada bilder gör en glad och lockar till läsning.
Nu ser jag fram emot att läsa mer om kollorna och deras äventyr.

NINA SMEDS

nina.smeds@nyan.ax