DELA

Östersjökonserterna lockar många

”Röster för Östersjön”- konserterna på Andersudde nu på fredag och lördag har redan sålt långt fler biljetter än fjolårets upplaga. Kring 2.500 biljetter var bokade i går. (På bilden Östersjöfondens verksamhetsledare Edgar Öhberg.)
I fjol handlade det om en enda föreställning som då lockade 1.800 personer till Anders Wiklöfs Andersudde för att lyssna på god musik och samtidigt stöda arbetet för Östersjöfonden och Östersjöns överlevnad.
I år är programmet ambitiösare upplagt och man ger konserter både på fredag kväll och lördag kväll. Enligt Östersjöfondens verksamhetsledare Edgar Öhberg har man kapacitet för att ta emot en publik på 1.700 personer vardera kvällen.


Platser kvar
Enligt Öhbergs uppgifter hade man i går på förmiddagen tagit emot omkring 1.100 bokningar till fredagskvällens konsert och 1.400 till lördagskvällens konsert.
– Det betyder att vi redan har omkring 30 procent fler biljetter reserverade än i fjol. Men ännu finns det alltså omkring 600 biljetter kvar till fredagen och 300 till lördagen.
Öhberg tror att en hel del av de resterande biljetterna ännu kommer att gå åt. Sista förköpsdag är torsdagen, men finns det någon biljett över kan de nog också fås ännu på fredag.


Busstransporter
Det är Arkipelags reception som har hand om förköpet och på grund av de speciella trafikarrangemangen med busstransporter ut till Andersudde är det nödvändigt att de som vill vara med om konserterna faktiskt bokar på förhand. På det sättet kan man ordna säkra transporter och undvika trafikkaos på vägen ut till Järsö.
I konserten framförs, som Nyan tidigare noterat, musik ur opera och operettvärlden, som ”Trollflöjten”, ”Rigoletto”, ”Carmen”, ”Glada änkan” och ”Läderlappen”. Medverkar gör bland andra: Dan Karlström, som också fungerat som konstnärlig ledare, Therese Karlsson, Jenny Carlstedt, Björn Blomqvist, Mikael Fagerholm, Freja Frisk, Annika Sjölund, Frida Österberg, Marika Schönberg, Sirkka Lampimäki, Tuomas Pursio samt Mariehamnskvartetten.
En festspelsorkester på 46 musiker under ledning av Nils Schwedendiek medverkar också.
Båda kvällarna inleds konserten kl 19.30 och bussarna till Andersudde avgår från Hotel Arkipelag kl 18.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax