DELA

Oroliga andar befolkar Kakelhallen

I spänningsfältet mellan äckel och förtjusning finns de stämningar och känslor som Linus Strandberg vill uttrycka med sin bildkonst.
I kväll blir det vernissage för utställningen ”Ghosts” på Kakelhallen.
Utställningen består av tre delar. Den första delen är åtta storskaliga porträtt av mänskliga karaktärer i naturlig storlek. Dessa skapade Strandberg och ställde ut i samband med förra årets Island in the Sun-festival. Den utställningen kallade han ”Island Ghost” och är nu kompletterad med två delar till: en mer abstrakt serie förmänskligade himlakroppar i olika färger och en serie mindre teckningar i svartvitt.
– Äckel och förtjusning, det var väl ett sätt att beskriva bilden efteråt. Bilden kom väl före orden, säger Strandberg.
Och vad kom före bilden?
– Då kom erfarenheten.

Debuterar
25-åriga Linus Strandberg har redan en detaljrik bakgrund som bildkonstnär inom olika projekt, främst i den nuvarande hemstaden Göteborg. Bland annat har han där varit med och startat det konstnärsdrivna ateljé- och gallerikollektivet Galleri Oro.
På Åland har han hållit i trådarna för konstdelen under Jurmofestivalen. Han är också utbildad projektledare inom kulturbranschen och har avlagt en konstnärlig utbildning vid Kunsthojskolen i danska Holbaek.
– Tidigare har jag bara ställt ut i barer, bibliotek och caféer, det här är min första riktiga galleriutställning. Speciellt glad är jag över att få ställa ut här på Kakelhallen, det har varit en dröm sedan jag var liten.

Den falska tonen
Strandbergs bilder är i första hand tecknade och målade med färgkritor och tusch, trots sina stora ytor. Ett genomgående drag i bilderna är det förvridna ansiktet och svårtolkade, ibland på gränsen till obehagliga, ansiktsuttryck som låter betraktaren ana att där finns mer under ytan. Det är något som skorrar falskt, luktar äckligt, i den glada festivalstämningen.
Ett annat tema med variationer är den uppfläkta skallen, det blottade huvudet där något oväntat, till exempel en fågel, tittar ut.

…och den svåra kvinnan
Och så är det mycket gubbar. Det svåraste av allt, berättar Strandberg, är det kvinnliga uttrycket.
– Jag har försökt och försökt, men jag kommer inte ifrån att det könlösa får manliga drag. Det blir gubbar hur jag än gör det. Jag har hört andra som säger samma sak, könlösa figurer är otroligt svåra. Och när jag målar kvinnor måste jag liksom lägga till kvinnliga attribut, som hår och kläder, annars blir de lätt manliga de också.
Äckel och förtjusning, ”som om Bertil Enstöring (i Skrotnisse) gått på popfestival och druckit sig berusad på rödvin&cola”, skriver han själv i utställningskatalogen.
”Ghosts” har vernissage i kväll klockan 18, utställningen på Kakelhallen är öppen fram till den 23 augusti.

Sara Othman