DELA

Oratoriesångare i Estland

Ett tjugotal korister från Oratoriekören på Åland var med i den körresa till Estland som ordnades i helgen. Som organist medverkade Kaj-Gustav Sandholm.
Två välgörenhetskonserter gavs som stöd för upprustningen av två kyrkor i en församling utanför Pärnu.
Finlands svenska sång- och musikförbund och Finlands svenska körförbund i samarbete med Finlands svenska kyrkosångsförbund gjorde under Rainer Holmgårds ledning en uppmärksammad satsning på Händels oratorium ”Messias” i Lappfjärds kyrka år 2003. I den stora kör på trehundra sångare plus instumentalister som då framträdde deltog över trettio sångare från Oratoriekören.
Det uppförandet bandades och sändes senare i den finlandssvenska televisionen. Oratoriet gavs i Åbo följande år. Nu gavs verket i något mindre format i Estland.


Vänförsamling
Rainer Holmgårds hemförsamling i Korsholm har en vänförsamling utanför Pärnu i Estland med två kyrkor, Töstamaa och Audru. Båda kyrkorna är i stort behov av renovering och det arbetet ville man nu stöda med körresan och konserterna. En del av koristernas deltagaravgifter gick till detta ändamål och det uppbars kollekt vid konserterna.
Gösta Helander, ordförande i Oratoriekören, berättar att ett hundratal sångare och instrumentalister deltog och att konserterna blev väl mottagna.
– Den första lockade en publik på omkring 150 personer och till den andra kom 100.


Solister
Som solister medverkade kända sångare: Sören Lillkung, bas, Niall Chorell, tenor, Vivan Fagerudd, alt, och Susanne Westerlund, sopran. Kaj-Gustav Sandholm medverkade som organist.
För arrangemangen stod Barbro Smeds.

JAN KRONHOLM