DELA
Foto: Jonas Edsvik

Operan har flyttat in i Alandica

Repetitionerna inför operan ”Lisbeta – en trollkrona skall du icke låta leva” har startat.Skatan är en symbolisk figur och en världsunik operaroll.

Måndag 14 juni började repetitionerna på Alandica på riktigt inför operan som är baserad på Carina Karlsson roman ”Märket”, som går som följetong nu i Nya Åland.

– Detta är en av de största kulturella satsningarna på Åland som har gjorts kostnadsmässigt, speciellt med tanke på det professionella, säger Barbro Sundback som är ansvarig producent.

– Det kan ännu komma några överraskningar, till exempel kommer orkestern hit först en vecka innan premiär, säger regissören Ida Kronholm.

– Jag vill att alla ska få se de här kvinnorna som blev avrättade och komma ihåg dem som människor, säger Kronholm.

Skatan

– Det är även världspremiär för en soloroll i en opera som innehar instrumentet kvarttonsackordeon, vilket Veli Kujala har i roll som ”Skatan”. Kuljala som har utvecklat instrumentet är professor vid Sibeliusakademin i Helsingfors.

– År 2009 spelade jag den första konserten med instrumentet, säger Veli Kujala.

– Skatan är en magisk och lurig figur. Figuren kan tolks på många olika sätt, men den kan ses som en symbol för tjuv eller det opålitliga, säger Ida Kronholm.

– Man trodde tidigare att de här kvinnorna kunde förvandla sig till skator eller till andra djur, säger Kronholm.

– Man beskyllde då kvinnorna för att till exempel ha förvandlat sig till ett djur och stulit mjölken av kossor, säger regiassistenten Linnea Sundblom.

– Carina Karlsson har hållit på med forskning om detta tema i cirka 30 år, så hon har varit väldigt värdefull i denna process, säger Ida Kronholm.

Det här är första gången som hon regisserar en opera.

Arbetet med scenen

Maria Antman, Uffe Gustafsson och Ulrika Kjeldsen har alla jobbat med scenen inför operans premiär.

– Ulrika har svetsat hemma och sedan har vi fått transportera hit de olika ställningarna. Det har varit lite knepiga vinklar att få ihop, men vi har lyckats bra. Det är inte det enklaste vi har byggt men vi räknar med att bli klara denna vecka med scenen, säger Uffe Gustafsson.

– Vi har byggt ihop scenen efterhand, det har varit lite av ett hasardspel att svetsa ihop bit för bit, säger Antman.

– Berget är den bärande kulissen, berget har också en hel del symbolik i operan, den är både en trygg plats och ett stup. Det mobila berget är på samma gång ett hotfullt och tryggt element, det kan komma vissa överraskningar under operans gång, men vilka säger vi ännu inte, säger Gustafsson.

Kommer ni ha möjlighet att turnera med operan?

– Vi har kanske möjlighet att åka ut på någon gästföreställning, vi får se hur läget blir med tanke på rådande omständigheter, säger Antman.

”Lisbeta – en trollkrona skall du icke låta leva” har urpremiär den 15 juli 2021 på Alandicas stora scen.