DELA

Olle Törnqvist gillar att teckna med tråd

Trådskulpturen är ett uttrycksmedel som Olle Törnqvist länge arbetat med, både i stort och litet format.
Trådskulptur dominerar också den utställning med skulpturer och konsthantverk som har vernissage på Galleri Fäktargubben i Mariehamn på torsdag.
Olle Törnqvist är lektor i bildkonst vid Åland lyceum och aktiv konstnär med skulpturen som ett av sina främsta områden. Att han gärna arbetar tematiskt har han bland annat visat genom sina många Kalevalainspirerade arbeten. Konsten att arbeta med ett tema är att inte låta det ta över alltför mycket – bara låta det inspirera – och att Törnqvist behärskar den konsten visar han i den nu aktuella utställningen som fått namnet ”Änglar finns dom?”
Titeln på utställningen går tillbaka på Lars-Magnus Lindgrens film från 1961 med Jarl Kulle och Christina Schollin i huvudrollerna och som en hedersbevisning åt Kulle har Törnqvist gett en abstrakt målning som finns med på utställningen namnet ”Jarl Kulle”.


Inte övertydlig
Men övertydligt blir änglatemat inte.
Visserligen heter en av trådskulpturerna ”Änglavingar som segel ger hopp” och vingsus kan man också ana i ”Serafens dans” men annars kan man mest bara känna änglatemat som en underström. Former ur naturen har Törnqvist också plockat upp i ett större solrunt arbete med lingonblad och tallbarr som motiv.


Varför trådskulptur?
På frågan om varför han intresserat sig för trådskulptur får Olle Törnqvist gå långt tillbaka i tiden för att finna svaret.
– Min pappa har berättat att jag gjorde en användbar tång av en bit järntråd när jag bara vara 5-6 år gammal, säger han.
Senare skulle han upptäcka trådskulpturens möjligheter under sina konststudier vid Nyckelviksskolan i Stockholm
– Liksom leran har tråden många användningsmöjligheter, konstaterar han.


Teckna med tråd
Olle Törnqvist har är också intresserad av tuschteckning och även här ser han likheter mellan tråden och den tecknade linjen.
Det har i år gått tjugo år sedan Olle Törnqvist senast ställde ut på Fäktargubben som på den tiden låg på Norragatan. Därför tvekade han inte att säga ja när Barbro Avellán ringde och undrade om han ville ställa ut.
Vernissage på ”Änglar finns dom?” är det på torsdag, den 19 november, kl 18-20 och utställningen kan sedan ses till den 16 december.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax