DELA

Olle Nordbergs konst ställs ut på Föglö

Oljemålningar av den svenske konstnären Olle Nordberg kan man se i en utställning på Föglö bibliotek under februari och mars. (På bilden ett av utställningens Föglömotiv)
Olle Nordberg (1905-1986) var en svensk konstnär som fick anknytning till Föglö genom att han under åren 1959-1980 sommartid vistades på Kallsö.


”I utkanten”
Den utställning med oljemålningar av Nordberg som biblioteket nu kan visa har fått namnet ”I utkanten”. Utställningen omfattar tio verk, samtliga oljemålningar.
Kjell Ekström, med sommargalleri i Föglö Hummersö, konstaterar att Olle Nordberg i mer än två decennier vistades mycket på Föglö under somrarna.


Medveten naivism
– Nordbergs målningar har en anekdotisk karaktär, men även ett dokumentärt värde där ofta den lilla mänskan är i centrum. Hans måleri har drag av naivism, men det är en medveten naivism och bildspråket är sagobetonat och nostalgiskt, skriver Ekström i anslutning till utställningen.
Han berättar också att Olle Nordberg hade sitt hem och sin ateljé på Munsö utanför Stockholm. Ateljén sköts nu av en stiftelse och är öppen för besökare.
Utställningen i biblioteket i Degerby visar ett litet urval av Nordbergs produktion. Även målningar med motiv från Föglö finns med. (jk)