DELA

Nybörjare ställer ut naturvyer i akryl

Naturglimtar kallar Cecilia Aaltonen-Lindblom (bilden) den utställning med akrylmålningar som hon nu håller i biblioteket i Lumparland. Utställningen är hennes första och naturglimtarna kommer både från Åland och Lanzarote.
Konstintresserad har Cecilia Aaltonen-Lindblom varit länge och hon läste konstvetenskap som andra huvudämne för den examen i Nordisk etnologi som hon avlade vid Åbo Akademi. Något aktivt målande har hon dock inte sysslat med förrän hon för ett år sedan åkte på semesterresa till Lanzarote och inför resan införskaffade pastellkritor och annat som behövdes.
– Sedan satt jag på balkongen och målade palmer, hav och vulkaner, säger hon glatt.


Skiftningar
Fascinerad blev hon av vulkanerna och lavaformationerna på Lanzarote och särskilt ljusspelet och färgskiftningarna i det vulkaniska landskapet. De skisser hon gjorde omsatte hon efter hemkomsten i akrylmålningar och sedan blev det en hel rad målningar ur den åländska våren med björkhagar, vitsippor och gullvivor bland annat i Långvikshagen i Lumparland och på Ramsholmen i Jomala.
Det finns en naivistisk ton i det du målar, är det något medvetet?
– Nej det är det inte, det blir bara så, säger hon.


Självlärd
Cecilia Aaltonen-Lindblom berättar att hon är helt självlärd och inte gått på några målarkurser. Det första året av aktivt målande har dock gett mersmak och hon låter förstå att hon har lust att fortsätta och lära sig mera så småningom.
Efter sin examen från Åbo Akademi, jobbade Cecilia Aaltonen-Lindblom under ett par års tid på vikariat på Ålands museum. Sedan dess har hon varit vårdledig med tre barn, men den sista ledigheten tar slut nu i februari och då siktar hon på att på nytt komma ut i arbetslivet trots att det inte är så lätt att få jobb för etnologer just nu.
– Annars får jag väl fortsätta att måla, säger hon med ett skratt.
Utställningen pågår till utgången av februari. Öppet håller biblioteket tisdagar 16-20 och onsdagar 14-20.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

Foto: ERKKI SANTAMALA

erkki.santamala@nyan.ax