DELA

Ny ungdomsorkester startar under hösten

Mariehamns ungdomsorkester drar i gång en ny orkester under hösten och har nu gått ut med information till alla elever i årskurs 3-5 i de åländska grundskolorna. (Bilden från en vårkonsert 2008.)
Orkesterns sekreterare och verksamhetsledare, Krister Norrgrann, berättar man erbjuder elever i trean, fyran och femman en möjlighet att få lära sig spela blås- och slagverksinstrument
– Vi vill ge medlemmarna musikaliska kunskaper, ett gott kamratskap, ett gott uppförande och många fina reseupplevelser eftersom vi gör många resor i Norden och i Europa, förklarar Norrgrann.


Intresset viktigast
Han konstaterar att det är det bra att ha vissa förkunskaper, till exempel notkunskap.
– Men det är inte nödvändigt. Det viktigaste är att man är intresserad och har tid att öva hemma och kommer med på varje övning.


Får hyra instrument
Orkesterns medlemsavgift är 40 euro per år och för det får man noter och undervisning. Den som inte har eget instrument kan få hyra ett av orkestern för 25 euro per termin.
I orkestern har man möjlighet att lära sig spela något av följande instrument: tvärflöjt, oboe, fagott, klarinett, saxofon, trumpet, valthorn, trombon, eufonium, tuba eller slagverk.
– Då vi har fått in alla anmälningar ordnar vi ett instrumentprovartillfälle, berättar Norrgrann.
Ungdomsorkestern övar i Strandnäs skola. (jk)