DELA

Ny roman av Liselott Willén

Liselott Willén, Ålandsfödd läkare och författare i Örebro, kommer med sin tredje roman i maj. Liksom de två tidigare, ”Sten för sten” (2001) och ”Eldsmärkt” (2003) är det Albert Bonniers förlag som är utgivare.
Willéns debutroman ”Sten för sten”, som hade åländska motiv i miljöskildringen, fick positiv kritik och det samma gällde också hennes andra roman, ”Eldsmärkt”, som handlade om ungdomar i Stockholms nattliv.
Om ”Sten för sten” skrev Alice Sundman i sin Nyan-recension bland annat: ”en synnerligen spännande och skickligt uppbyggd historia, välskriven och innehållande viktiga teman såsom möjligheten att själv styra över sitt liv och sina handlingar”.
”Eldsmärkt” beskrev Nyans Benita Laanti-Helander som en ”komplex och tät roman”.


”Gripande”
Den nya romanen, som enligt utgivningsplanen skall komma i maj, har titeln ”Islekar” och beskrivs av förlaget som ”en lika stark som gripande skildring av barns lekar, av behov som är allmänmänskliga: vår vilja att bli älskade – ibland till ett pris vi inte ens själva förstår hur kostsamt det är”.
Boken rör sig tidsmässigt på flera plan. Dels handlar den om barns lekar, om två flickor, Alex och Sara, som finner varandra i vintriga islekar i en delvis sjunken båt och hur deras cirklar i leken sedan rubbas och får nya känslodimensioner när en pojke dyker upp. Dels beskrivs hur Alex som vuxen återvänder till platsen, ett besök som tar henne tillbaka till den där speciella vintern och de hotfulla lekarna runt viken och i den sjunkna båten.


Utsatthet och lek
– Det kan sägas vara en barndomsskildring, säger Liselott Willén som Nyan får tag på på förlaget där hon på måndagen finslipade det sista på boken.
– Den beskriver en räcka av händelser som sedan kommer att påverka ett helt liv. Det handlar om barns utsatthet och barns behov av lek och fantasi för att överleva, om hur man tänker sig att något skall bli och hur det sedan blir i verkligheten går in i varandra.
Trots att det finns spänningsmoment i skildringen vill Liselott Willén ändå beskriva boken som ”en vanlig roman”, ingen direkt spänningsroman.


Mest författare
Liselott Willén (f. Carlsson) kommer från Saltvik. Hon är född 1972 och studerade i Stockholm innan hon 1997 kom till Örebro där hon arbetar som hudläkare. Numera är hon dock på mottagningen bara en dag i veckan.
– Jag ägnar mig åt skrivandet från måndag till onsdag och har nog ett behov av att få arbeta regelbundet.
Betyder det att du numera är mera författare än läkare?
– Ja, man kan nog säga att jag i min identitet i dag är mera författare.


Tvillingar
Det har gått över fyra år mellan ”Eldsmärkt” och ”Islekar” och Liselott Willén tycker att det är en lång tid. Men det har också sin förklaring.
– Jag har hunnit få tvillingar som nu är tre år gamla, berättar hon.
Hinner ni vara något på Åland numera?
– Javisst, vi är i Saltvik på somrarna och kommer också till jularna. Jag har ju mina föräldrar där, säger Liselott Willén.


Skriver vidare
Hon avslöjar också att hon redan så smått börjat arbeta på ett nytt romanprojekt, men vill inte i det här skedet berätta desto mera om vad den boken kommer att handla om.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax