DELA

Ny konstnärsgrupp presenterar sig

”Ställa Hillevi till rätta” kallar de sig. Eva-Maria Mansnérus, Susanne Ekman-Ahlroth och Lena Käck (bilden) är tre konstnärer som beslutat sig för att samarbeta.
Premiär gör de med en utställning i växthuset hos Eva-Maria Mansnérus på Mellangårds i Föglö Sonboda.
De tre berättar att de träffades på den kurs i utställningsproduktion som Högskolan på Åland och Nordens institut höll i fjol. De märkte att de fungerade ihop och tanken på en grupp tog allt fastare former.
– Det är skönt att göra saker tillsammans när vi annars jobbar ensamma i våra ateljéer, säger Susanne EkmanAhlroth.


Värderingar
Att det blev ett samarbete menar Lena Käck också beror på att alla tre delar vissa gemensamma grundvärderingar.
– Kanske är det livet självt som intresserar oss, säger Eva-Maria Mansnérus.
Men namnet då, ”Ställa Hillevi till rätta”, hur skall man tolka det?
– Det skall man nog inte göra, säger Eva-Maria med ett leende.
– Det kom nu bara någonstans ifrån, tillägger Susanne hemlighetsfullt.


Inflyttade
Söker man något gemensamt hos de tre i gruppen kan man kanske också notera att alla tre kommer från Sverige, men har bott ganska länge på Åland. Susanne Ekman-Ahlroth kom 1983, Lena Käck 1988 och Eva-Maria Mansnérus 1989.
– Men jag har ju mina rötter här. Min far kom från Föglö, förtydligar Eva-Maria.


Tovad bildkonst
Utställningen i Sonboda har de byggt upp kring temat färg. Lena Käck visar tovade bildkonstverk, både med människor och symboler av olika slag.
– Kvinnan och kvinnans roll i samhället intresserar mig, säger Lena.
Hon har hittat sin egen teknik. I sina arbeten tovar hon in torr ull i vått material och kan på det sättet åstadkomma lite av samma effekt som när man målar akvarell.
– Det är nästan som att måla men ändå värderas ju textilkonsten lägre än målandet, säger hon.
– En del kan till och med bli lite provocerade av att man med textilkonst kan åstadkomma lika bra saker som i målningar, tillägger hon.


Metall med färg
Susanne Ekman-Ahlroth visar arbeten i metall men också i dem spelar färgen en viktig t roll. Hon berättar att hon använder en teknik som hon själv utvecklat med metallfärger som hon bränner in med en gasbrännare och på det sättet också åstadkommer olika skiftningar och nyanser i färgerna.
Motiven återgår nästan genomgående på urmoderns former och insprängda i målningarna finns textblock med små meddelanden.
Utöver färgerna har hon använt bladguld och bladsilver i flera av arbetena.


Mobiler
Eva-Maria Mansnérus har mest sysslat med oljemålning, men visar bara en större sådan i den här utställningen. I stället har hon börjat experimentera med mobiler i fanér som hon bemålat med olika symboler i vanlig Miranolfärg.
Temat beskriver hon som:
– En seperationsprocess. Det handlar om den åldrande kvinnan med barn som bryter upp och flyttar hemifrån.


Öppna ateljéer
Utställningen som har vernissage på lördag, den 3 maj, kl. 12-17 kan ses hela sommaren. I princip håller man öppet dagligen kl. 12-18. Man deltar också i de arrangemang med öppna ateljéer som ordnas under sommaren.
Det första nu på lördag och söndag.
– Då håller förresten fyra olika utställningar öppet här på Föglö och Kultur i skärgården ordnar gratis taxitur mellan dem, berättar Eva-Maria Mansnérus.
De tre som deltar utöver utställningen i Sonboda är: Kjell Ekström på Hummersö, Gunhild Gustafsson i Finboda och Anna Sundsblom som ställer ut i Föglö bibliotek.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

Foto: JONAS EDSVIK

jonas.edsvik@nyan.ax