DELA
Foto: Ivar Jansson

Ny bok om Mariehamn i konsten

Mariehamnsmuseet ger ut en bok av Kjell Ekström som med bilder på över 160 konstverk av drygt 40 konstnärer visar hur Mariehamn har skildrats i konsten från 1860-talet till början av 1950-talet.

Boken ”Staden Mariehamn sedd med konstnärsögon” är skriven av Kjell Ekström med Jonna Kevin, Gunda Åbonde-Wickström och Jerker Örjans som medarbetare.

Boksläpp ordnas utanför Mariehamns bokhandel i dag från klockan fyra till sju. Mariehamnsmuseet ordnar dessutom fyra stadsvandringar i sommar med anknytning till boken.

Ekström berättar att han länge har varit intresserad av porträtteringen av Mariehamn i konsten, och att han skrev en artikel om ämnet för tidskriften Radar redan på nittiotalet.

Från utställning till bok

Arbetet med boken tog fart då han fick han en förfrågan om att skriva en bok om Mariehamn i konsten efter en utställning kring samma ämne på Mariehamnsmuseet för två år sedan.

– Vi blandar friskt kända konstnärer och amatörer, både lokala och gästande, berättar Ekström.

Jonna Kevin tror att många mariehamnare hittar något de känner igen i boken och hoppas att bokens bildmaterial ska intressera också andra.

– Både utställningen (på Mariehamnsmuseet 2020 red.anm.) och boken visar upp sådant för en större publik som inte visats tidigare, säger Kevin.

Ekström berättar att motivet för tavlan som fått pryda bokens pärm kunde identifieras tack vare en anteckning på tavlans baksida.

– Det är därför det är kul att hålla på med sådant här.

Mariehamnsmuseets stadsvandringar i sommar


6 juli 18.00

10 juli 12.00

3 augusti 18.00

9 augusti 12.00