DELA

Ny basutställning i konstmuseet

Ålands konstmuseum 50-årsjubilerar nästa år. Som en del i firandet öppnade man i går en ny basutställning. Utställningen går också utanför den åländska konsten och bjuder på verk av nationellt kända namn: Simberg, Gallen-Kallela, Edelfelt, Curberg, Segerstråle, med flera.
Allt är förstås inte nytt i den nya basutställningen. Kvar finns verk som Karl Emanuel Janssons ”Åländsk bondbrud” och Victor Westerholms ”Eckerö postbrygga”, och arbeten av Joel Pettersson. Sådant som museibesökarna kanske väntar sig att finna just i basutställningen.
De som gjort urvalet är en trio bestående av konstintendent Susanne Procopé Ilmonen, vikarierande utsällningsassistent Mervi Appel och museets praktikant Moa Lindstedt.


Utanför Åland
Susanne Procopé Ilmonen berättar att utgångdpunkten när man valde ut verken var att gå också utanför den åländska konsthistoren och göra urvalet ur museets hela samling, som innehåller mycket värdefullt material även utöver det åländska.
– Det köptes ju ännu under sjuttiotalet in en hel del nationell konst och dessutom har ju en hel del tillkommit genom donationer, som till exempel Irene och Halvdan Stenholms värdefulla donation.
– Den åländska konsthistorien är ju också en del av den finländska, förklarar Procopé-Ilmonen.
Läs mer i papperstidningen!

Jan Kronholm