DELA

Nu läggs jazzklubben på is

– Vi har försökt allt vi kunnat men nu tar vi en paus. Sedan får vi se.
Jazzklubbens ordförande Elisabeth Ekman, sekreteraren Maria Stenberg och vice ordföranden Roger Norin var lite uppgivna när de höll presskonferens i går.
Men innan man sätter lapp på luckan blir det en fullspäckad ”Lussejazz” den 13 december.
Det var med stor entusiasm som Jazzklubben på Åland startade för sju år sedan. Till de första konsertkvällarna kom bra med publik och fortfarande har klubben hundratalet medlemmar.
Problemet är att så få möter upp till de nio konserter man arrangerat per år och att så få kommer till årsmötena för att säga hur de vill ha det.


Tar en paus
– Vi har under sju år försökt allt vi kunnat för att få jazzklubben att överleva men nu gör vi en paus under nästa år. Vi ansöker inte om några bidrag för verksamheten. Vi får se hur det känns om ett år, förklarar Elisabeth Ekman.
– Som det är nu är det inte värt det arbete vi lägger ned på klubben, säger Roger Norin.
När man drog i gång verksamheten var det annorlunda.
– I början gick det ju väldigt bra. Det kom över hundra personer till vårt första arrangemang och alla talade varmt för att vi nu äntligen skulle få en jazzklubb, säger Maria Stenberg.


Har försökt allt
Genom åren har styrelsen försökt olika grepp för att locka publik men oftast har det blivit bara några tiotal som mött upp. Försöket att ge en scen för unga musiker har inte heller resulterat i en yngre publik.
– Vår ambition att erbjuda en musikscen för lokala musiker har inte heller gett resultat. Ingen har tagit kontakt, säger Maria Stenberg.
Vad som riktigt är orsaken till att klubben inte lyckats locka tillräckligt med publik vet man inte.
– Möjligen har det något med själva namnet jazzklubben att göra. Folk tror att jazz skall vara det samma som svår musik, sådan musik som man inte kan äta till och njuta av, funderar Elisabeth Ekman.
Maria Stenberg, som även varit aktiv inom jazzklubbsverksamhet i Stockholm, konstaterar att det är annorlunda där eftersom de lokala jazzklubbarna fungerar inom ett större nätverk. Det har Åland inte tillgång till samtidigt som de nätverk som finns i Finland fungerar på finska.


Lussejazz
Jazzklubbens styrelse, som i praktiken stått för alla aktivitet i föreningen, är helt enig om att man nu skall göra ett uppehåll med verksamheten under nästa år.
Men innan man stänger klubben blir det en storstilad avslutning på lucia, den 13 december på restaurang Pommern. Tre av de sex lokala jazzsångerskor som var med när man startade finns med också nu: Elisabeth Ekman, Maria Stenberg och Anna Rydén, dessutom unga bandet Phunky Fisch, pianisten Vladimir Shafranov (som framträder med Elisabeth Ekman), Red Beans & Rice (med Maria Stenberg) och som avslutning på kvällen skall man kunna dansa till Alandia Big Band (med Maria Stenberg).
– Och så hoppas vi ju också att det spontant dyker upp några till med instrument för ett litet jam, säger Elisabeth Ekman förhoppningsfullt.
Kl. 20 inleds jazzkvällen för att man skall ha tid att se luciatåget först.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax