DELA

Nu får också Åland sin klagokör

Nu ansluter sig också Åland till den världsomspännande ”klagokörsrörelsen”. Nordens institut ställer sig i spetsen och anlitar Peter Lång som kompositör, Johanna Grüssner som körledare och Greta Sundström som musiker. (På bilden klagokören i Helsingfors på domkyrkans trappa.)
Klagokörsprojektet, som snabbt spritt sig till en lång rad länder kommer ursprungligen från Finland. Det föddes ur en diskussion mellan konstnärerna Oliver Kochta-Kalleinen och Tellervo Kalleinen.
Idén byggde på det körfenomen som på finska kallas ”valituskuoro” (klagokör).


Kanal för klagomål
– Tanken var att samla människor som vill klaga i en kör där de får hjälp av en körledare att kanalisera sina klagomål i en gemensam körsång. Sedan klagokörsprojektet lanserades i Birmingham år 2005 har ett 20-tal körer lanserats över hela världen från Bodö i Norge till Melbourne i Australien, berättar Lycke Pörtfors på Nordens institut.
Förra veckan anslöt sig även Stockholm-Sundbyberg till konceptet genom uruppförande i Marabouparken med Sundbybergs klagokör. Intresset från blivande klagokörer lär vara så stort att konstnärerna inte hinner med att hjälpa alla som hör av sig.


Möten kring konst
Såväl Oliver Kochta-Kalleinen som Tellervo Kalleinen deltar, tillsammans med flera andra nordiska konstnärer, i utställningen ”Möjligheter till förändring – ung filmkonst i Norden”, som har vernissage i Ålands konstmuseum på tisdag, den 25 november. Och i anslutning till serien ”Möten kring konst”, på onsdag, den 26 november i Ålands konstmuseum berättar Oliver Kochta-Kalleinen också om om projektionen ”Helsinki Complaints Choir” (Helsingfors klagokör) och det världsomspännande konceptet.
Nordens institut hoppas att man på detta sätt skall kunna så det första fröet till Ålands egen klagokör.
– Inga krav på ålder, kön eller sångkunskaper krävs för att delta i den planerade klagokören, säger Lycke Pörtfors.


Film-Reuter
Möten kring konst hålls på torsdag kväll och där medverkar utöver de närvarande konstnärerna även Andrea Reuter som är ett välbekant ansikte för många sedan hon medarbetade i Filmkrönikan i SVT. Numera är hon bosatt i Berlin och jobbar som filmrecensent på tidningen Elle. Reuter skall tillsammans med utställningens kurator Renée Padt leda samtalet.
Mera information om den internationella klagokörsrörelsen kan man finna på dess hemsida under adressen: http://www.complaintschoir.org på internet.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax