DELA

Nu blir Åland en ö utan sångare

I helgen avfolkas Åland på sångare.
Till sångfesten Ta i ton i Åbo reser inte mindre än 230 åländska sångare, med andra ord så gott som samtliga körer på Åland.
De deltagande åländska körerna är Mariehamns kvartetten, Intermezzokören, Cantilena, Oratoriekören, Rolling Home, Projektkören, Kakaduorna, Kökarröster, Vivakören och Flera röster. Dessutom medverkar Alandia Big Band.
– Så gott som alla åländska grupper deltar. Sångfesten brukar vara populär, säger Krister Norrgrann, ordförande för Åländska sång- och musikförbundet.


Symfoni
Den finlandssvenska sångfesten samlar i år ungefär 3000 sångare i Åbo. Sångfesten arrangeras vart femte år och Krister Norrgrann har varit med alla år sedan 1966 då han deltog som 16-åring.
– Sångfesten är viktig för sammanhållningen i förbundet och betyder social samvaro för medlemmarna. Men det är klart att sången och musiken är viktigast.
Den åländska projektkören skall framför Lobgesang tillsammans med Åbo stadsorkester, något som blir en premiär i sammanhanget.
– Det är första gången en hel symfoni genomförs under sångfesten, säger Krister Norrgrann.


Dirigent
Annika Pensar är i hetluften hela helgen.
– Jag sitter med i Blandade körers musikutskott vilket betyder att jag varit med och valt ut repertoaren till de blandade körerna.
Dessutom skall hon dirigera sommarpsalmen från Katrina under öppningskonserten.
– Jag skall stå på domkyrkotrappan och dirigera kören som då är ett par tusen personer.
Varför lockar sångfesten?
– Det är tradition att alltid fara, sångfesten har en speciell känsla. Dels handlar det förstås om att sjunga tillsammans med så många andra människor, det är mäktigt. Har man en gång varit på sångfest åker man dit igen.


Stor väska
Annika Pensar skall också delta i bland annat Flera rösters soloparti under damkörernas stora konsert. Ett par sångframträdande med andra körer skall hon också hinna med.
– Jag började packa i tisdags. Jag behöver folkdräkten och sen skall jag dirigera i blått och vitt. Flera röster uppträder i grått och vitt och så behöver jag en svart dräkt till de andra framträdandena. Kappsäcken är stor, och det är körväskan också. Många pärmar och noter skall med.
Var sångfesten arrangeras om fem år är ännu oklart.
– Den hölls på Åland 1996 och det är klart att man från arrangörshåll sneglar lite mot Åland igen. Det är få orter som kan ta emot en så här stor folksamling. Förr i tiden sov man på golv i skolsalar, men nu vill körsångarna ta in på hotell och vandrarhem, säger Krister Norrgrann.

Karin Erlandsson

karin.erlandsson@nyan.ax