DELA

Nordlund, Toppelius till Åland

Två av de Ålandsmotiv som bjöds ut på Hagelstams septemberauktion i Helsingfors fann köpare på Åland medan ett tredje Ålandsmotiv gick till en köpare i Helsingfors.
Nyan berättade tidigare om Woldemar Toppelius skärgårdsmotiv från 1919 som sannolikt är målat på Åland eftersom konstnären befann sig här just då, sommaren 1919, och har målat motiv med liknande kolorit från Lökskär i Ytternäs.
Den målning av Toppelius som Hagelstams nu bjöd ut hade ett utropspris på 1.800 euro och såldes för det dubbla. Slutpriset blev 3.600 euro.


Fem gånger utrop
Elin Alfhild Nordlunds målning (på bilden något beskuren) med Kökars kyrka från år 1911 fann också köpare på auktionen. Utropspriset var relativt lågt satt vid 600 euro och målningen såldes för fem gånger den summan, eller 3.000 euro.
Både Nordlund och Toppelius räknas till de konstnärer som besökte konstnärskolonin i Önningeby.
Enligt vd Mikael Schnitt på Hagelstams auktioner fann både Toppelius och Nordlunds målningar sina köpare på Åland.


Juselius i Hesingfors
Den målning med ett åländskt vårlandskap i snösmältningstiden av Erik Juselius, som också gick under klubban på auktionen, gick däremot till en köpare i Helsingfors. Målningen hade ett utropspris på 500 euro och såldes för nästa tre gånger det priset, eller 1.400 euro.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax