DELA

Nordiska rådets pris till Sofi Oksanen

Nordiska rådets litteraturpris går till Sofi Oksanen för romanen ”Utrensning”. Priset på 47.000 euro överräcks i Reykjavik i november.
Sofi Oksanen, som tidigare fått både Finlandiapriset och Runebergspriset för samma roman var i fjol en av författargästerna på Mariehamns litteraturdagar. Bilden från det tillfället.
Med sin tredje roman visar Sofi Oksanen sin fulla styrka, anser Nordiska rådets prisjury.


Uttrycksfull
– På ett rikt, uttrycksfullt språk väver hon ihop ett konkret historiskt stoff, den sovjetiska ockupationen av Estland, med brännande aktuell global samtidstematik – människohandeln kring Östersjön, sägs det i prismotiveringen.
Sofi Oksanen är född och uppvuxen i Finland, hennes far är finsk och modern estnisk. I hela sitt författarskap (”Stalins kossor”, ”Baby Jane”, ”Utrensning”) har hon på ett originellt och övertygande sätt utforskat det stoff som hennes kulturella dubbelkompetens erbjuder henne, skriver man också.


Senast 2004
Senast som en finländsk författare fick Nordiska rådets litteraturpris var 2004. Då gick det till Kari Hotakainen för romanen ”Löpgravsvägen”.
Från Finland var också Monika Fagerholms ”Glitterscenen” nominerad för priset i år. Sammanlagt tävlade elva kandidater den här gången om Nordiska rådets litteraturpris som delats ut sedan 1962. (FNB/jk)