DELA

Willycranes nya skiva inspelad i egen studio

Nästa vecka kommer Willycranes tredje fullängdsskiva ”Domestic disturbance” ut. Det är fem år sedan senaste skivan kom.
– Vi har klantat länge med den här skivan eftersom vi spelat in den i egen studio, säger sångaren Nicke Söderström.
Har man en egen studio kan man spela in när man vill och hinner.
Så resonerade medlemmarna i Willycranes: Nicke Söderström, basisten Magnus Mansén, trumslagaren Dick Jacobsson och gitarristen Jhonny Nordman, och byggde en egen studio.
– Vi tänkte ”hur svårt kan det vara?” och har lärt oss vart efter, säger Nicke Söderström.
Den egna studion, Bagarstugan, finns i Lemland. Småningom är det meningen att andra band och musiker skall kunna hyra den för att banda in sina skivor. För nu har Willycranes bevisat att det gått, även om det tagit lite tid.
– Då vi byggde studion har vi prioriterat efter det utrymme vi haft till förfogande. Det går att bygga en hel studio med ganska små och billiga medel nu för tiden. Vi har velat ha analogt ljud så långt som möjligt på skivan och har helt enkelt köpt det vi behövt, säger Nicke Söderström.


Mer tid för arr
Nicke Söderström och Johan Eriksson har fungerat som inspelningstekniker för skivan.
– Med tanke på att vi gjort allt själva är vi mycket nöjda.
Har ni gjort många misstag?
– Troligen massor. Vi har prövat oss fram, lånat böcker och läst på internet då något krånglat och lärt oss medan vi hållit på.
Musikaliskt tycker Nicke Söderström inte att det är någon större skillnad på skivan som kommer ut nu och de två tidigare.
– Jhonny Nordman och jag skriver fortfarande låtarna. Det som kanske är en skillnad är att vi haft mer tid att arrangera låtarna nu. Den förra skivan spelade vi in under en vecka i Västerås och då fanns inte tid att arrangera så mycket. Nu då vi har en egen studio har vi kunnat arrangera tills det blivit som vi vill ha det. Den här skivan har också lite tyngre mix, de tidigare skivorna har kanske varit lite basfattiga.


Artister med biografier
Bandet Willycranes grundades 1994, då hade det bara tre medlemmar. Sedan år 2000 har de spelat i sin nuvarande konstellation med fyra bandmedlemmar.
Alla har artistnamn. I bandet spelar inte Nicke, Magnus, Dick och Jhonny utan Billy Hill, Jesus Chrysler, Dixon och Cohones Pistoleros.
– Vi har alltid haft artistnamn. Det finns alltid någon att skylla på om man har ett alter ego.
På Willycranes hemsida, som för övrigt både är snygg och informativ, har alla i bandet en påhittad biografi.
– Var och varannat artist har artistnamn, men få har en hel biografi. Det är Fred Forsell som skrivit dem.


Betalar elräkningar
Varifrån bandnamnet kommer är lite oklart.
– Jag minns inte riktigt, det var i alla fall jag som kom på det, det minns jag. Det kan ha något att göra med filmen Free Willy, men jag är inte säker.
Hur kända är ni?
– Nja, det är andra som skall svara på den frågan. Men nog känner väl de flesta till oss och har hört oss skrika någonstans.
Hur stora vill ni bli då?
– Om det sker på våra villkor vill vi bli hur stora som helst, men det betyder att vi musikaliskt skall få göra som vi vill och på vårt sätt och spela in när vi vill. Går man till ett stort kommersiellt bolag brukar man sällan få ställa sådana villkor. Vi har inte hur mycket tid som helst, vi har ju jobb och familj också. Därför är vi nöjda om vi kan betala elräkningarna i studion med våra spelningar.
När kommer nästa skiva?
– Nu skall det nog gå fortare. Vi har redan ganska många låtar klara så egentligen är det bara att börja repa. Vi börjar när vi känner att vi vill.
Är någon releasefest för nya skivan planerad?
– Nej inte alls. Vi har en spelning i Borlänge i februari och spelar i Tammerfors och Borgå i mars, men någon releasefest är inte inplanerad. Vi får se, kanske det blir något om ett år eller så. Det går lite på rus det där.

KARIN ERLANDSSON

karin.erlandsson@nyan.ax