DELA

Vilt veckoslut på västkusten

Under förra helgen anordnades, för andra året, musikfestivalen Way Out West i Göteborg.
Omkring tjugofyratusen musikentusiaster samlades i Slottsskogen och i stadens klubbar för att riva loss till storheter som Sonic Youth, The National, The Sonics och Neil Young.
Staffan Lindström från Mariehamn var på plats och avger nu en rapport.
Onsdag kväll anländer ålänningarna till Göteborg. Efter en stunds letande hittar vi till slut en övernattningsplats. Way Out West är till skillnad från andra traditionella festivaler inte en tältfestival. Många bor på vandrarhem eller hos vänner och artisterna spelar både på större scener och på stadens klubbar.
På torsdag kväll varvas enbart klubbakter med varandra och festivalens besökare rör sig förväntansfulla genom staden. På klubb Kajskjul 08 uppträder amerikanska Four Tet.
Parallellt spelar brittiska Buzzcocks på en mindre klubb. Många gånger krockar akterna och vi tvingas prioritera. Efter någon halvtimmes köande och ytterligare några timmar senare stiger ett försenat Four Tet upp på scenen. Artisten lägger som vanligt upp fantastiska elektroniska ljudmattor och bränner bland annat av låtar från sin kanske bästa skiva Rounds.

Sverigepremiär
Under en regntung fredag spelar rocklegenderna The Sonics för första gången i Sverige. De är kanske inte vad de var förr, men spelar fortfarande samma underbara låtar.
Amerikanska Sonic Youth levererar därefter melodisk post-punk som genast sätter fart på publiken. Bandet spelar bland annat låtar från deras kanske mest kända album Daydream Nation. När sångaren hoppar ner i publiken skakar hela marken.
Höjdpunkten under dagen tycks för de flesta dock vara det amerikanska rockbandet The National. Vi tränger oss in i ett oerhört bidande folkhav och njuter av låtar som Secret Meeting, Apartment Story och Fake Empire.
Under kvällen fylls återigen stadens klubbar av spännande akter och vi rör oss mot Järntorget. Amerikanska The Dodos scendebuterar i Sverige och bandet tas hjärtligt emot av publiken som tycks älska dem. Glada i hågen återvänder vi efteråt till våra provisoriskt upplagda tält på en bekants innergård.

Dundrande avslut
Amerikanska Flaming Lips och Håkan Hellström skakar om vår lördag ordentligt. Håkan drar ett liknande set låtar som han gjorde på Åland i juli. Som tidigare lyckas han också få igång publiken.
För den som inte har sett Flaming Lips förr kan man nästan likna deras föreställningar vid Allsång på Skansen. Den energifyllde sångaren äntrar scenen i en plastbubbla och surfar ut i publiken. Senare skriker han, genom ett regn av konfetti, att det är slutet på festivalen och att alla borde dansa, och visst dansade vi. Vi dansade som aldrig förr.
Den som vill uppleva något utöver det vanliga, något närmare hemmet än Roskilde, bör besöka Way Out West.

TEXT OCH FOTO:
STAFFAN LINDSTRÖM