DELA

Upptäck Åland – vinn en cykel

Tomt i sommarkassan? Nöje kan i dag presentera en lista över billiga fritidsaktiviteter som stärker både kropp och själ. Den som följer planen får dessutom koll på ställen som man kan visa upp för besökare.
Den som bockar av samtliga aktiviteter har chans att vinna en cykel, som ska specialdesignas av Nyans redaktion. Riv ut den här sidan, ta fram en karta över Åland och planera in minst en aktivitet i veckan under sommaren.
När alla aktiviteter är avbockade ska en anmälan skickas till Nya Åland med elektronisk eller gammaldags post. Märk ditt brev med ”Cykeltävlingen”. Adresserna hittar du på näst sista sidan i tidningen. Senast den 15 augusti vill vi ha ditt brev, gärna tillsammans med något vackert foto från något utflyktsmål.

Picknick på Ramsholmen, Jomala.

Några kilometer från Mariehamns centrum hittar man den här vackra platsen med sin blomsterprakt och sitt rika fågelliv. Njut av landskapet med vitsippshav, gullvivor, hamlade askar, hassellundar och strandängar. Guldstjärna till dem som hittar den starkt doftande och vitlökssmakande Ramslöken.
En (romantisk) picknick här är ett måste om du vill ha chans på cykeln.

Man kan ta en kortare promenad från Soltuna till Djupviksgrottan, 5,5 km fram och tillbaka, men man bör fortsätta på stigen och ta sig ett svalkande dopp på halva vägen.
Från berget har man en vidsträckt utsikt över nejden och informationstavlorna delar med sig av sin kulturhistoriska kunskap. I Djupviksgrottan bor den mycket sällsynta Källarspindeln. Han heter Kjell (bilden) och är inte speciellt förtjust i besökare, sägs det.
Startpunkt: Soltuna Restaurang & Café.

Nöjes rekommendation är att paddlingen ska ske på Vårdö, men andra paddlingsturer, gärna i skärgården, godkänns också. På Vårdö finns uthyrning på Sandösunds Camping.
Om du är ovan paddlare är det roligt att välja en vinglig kajaktyp.

Här vandrar man mellan Ålands främsta historiska sevärdheter genom varierande terräng. Kyrkleden mellan Kastelholms slott och Bomarsunds fästning följer delvis gamla kyrkvägar. Den går bland annat förbi Sunds medeltida kyrka. Leden är ganska utmanande, enligt Ålands turistförbund.
Startpunkt: Kastelholm vid Birka Skärgårdsbröd eller vid Brännklintstornet i Bomarsund.
Längd: 13 km (cirka 4 timmar).

Även om Orrdalsklint i Saltvik inte är mer än 129,1 meter högt så är det i alla fall Ålands högsta berg. Grilla bör man absolut göra när man vilar sina stackars ben och blickar ut över lilla Åland. Att döma av reaktionerna på bilden är får man en riktig kick när man år toppen.
Toppstugan på Orrdalsklint ser i stort sett ut som den gjorde under andra världskriget. En övernattning ger guldstjärna.

Vågat hopp i Klosterviken, Lemland.
Det populära 10-metershoppet sägs vara riskfritt eftersom berget lutar inåt. Hopp från lägre höjder godkänns också.
Även Lemböte medeltida Sjöfartskapell ska besökas under utflykten.

Spela beachvolleyboll, Mariehamn.
På Lilla Holmen finns en beachvolleybollplan som ska nyttjas. För påfåglarnas skull bör smasharna vara sansade.
Om det inte blåser kan en liten plastfotboll från macken duga som volleyboll. Eller heter det volleybollboll?
Hittar man ingen att leka med går det bra att stå och öva servar någon timme.

Besök på Uffe på berget, Finström.
För att få räkna den här punkten ska man ha klättrat upp i tornet. Utsikten är inte tokig.
Det sägs att man ska äta biskvier i tornet. Jag vet inte varför. Men jag antar att de ska köpas i musikcaféet.

ANDERS SIMS


anders.sims@nyan.ax