DELA

Thyrion med some nice guys

Thyrion är ett band som består av tre sköna, avspända killar. Och deras musik är ganska unik på Åland.
– Men vi spelar väldigt blandat, vi har något för hela familjen, säger en av bandmedlemmarna Hampus Wahlsten.
I en mysig liten röd stuga, på en gård i Östernäs, döljer sig en replokal med karaktär. Thyrion har fått låna stugan av Hampus Wahlstens farmor och farfar. Rummet är så litet att det precis rymmer killarna och deras instrument.
Men det spelar ingen roll, för skivan, The Isle of Thyrion, som spelats in i stugan låter otroligt bra ändå.
– Vi spelar främst experimentell instrumentell rock. Men det finns även klassiskt, blues och hårdrock på skivan, säger bandets chef Mathias Boman.
Mathias är den som skrivit och komponerat alla låtar på den nya demon, och den är därför släppt i hans namn och inte i bandets. Men de andra killarna blir i alla fall krediterade genom omslagstexten Music by Mathias Boman and some other nice guys.
De tre Mariehamnskillarna går alla på musikinstitutet. Mathias och Anton Johansson, som båda gick ut nian i våras, har spelat tillsammans i två år. Men bandet Thyrion har funnits sedan i höstas. På sportlovet började de spela in en demo.
– Jag lyssnar mycket på instrumentell musik så det var dels därför det inte blev någon sång. Men sedan var det ingen av oss som ville sjunga heller.


Intressanta låtnamn
I framtiden kan de dock tänka sig att spela in en skiva med sång. När någon av dem är redo att sjunga.
Det finns elva spår på skivan, med mer eller mindre underliga namn. Några urval är Green Swirls and other Cool Stuff, Toasted Bread och Swamp of Mystery.
– Toasted Bread heter den för att trumkompet är gjort med en brödrost. Den låten är lite orientalisk med heavy metal bakgrund, säger Mathias.
Swamp of Mystery kom sig av att Mathias tyckte att låten lät som ett träsk.
Killarna skulle gärna spela mer live. Nu har de främst spelat på skolavslutningar. Men låtarna på demon kräver en del övning innan de uppförs live.
– På vissa låtar har vi tre gitarrspår så det blir lite svårt att spela, säger Mathias.
Den bästa hårdrocksmusiken tycker de att kommer från 1980-talet. De har förebilder som Judas Priest och Yngwie Malmsteen. Men de lyssnar även på nyare band som Symphony X och Dream Theater.
– Jag gillar jazz och blues också. Och Anton gillar folkrock, han brukar spela fiol med några kompisar, säger Mathias.


Musikstudier i USA
Alla i bandet har hållit på med musik hela livet, och de kan spela de flesta instrument. De planerar att fortsätta spela hela livet.
– En gång musiker, alltid musiker, säger Hampus.
Men Mathias är den som uttryckligen vill hålla på med musiken professionellt.
– Jag ska gå lusse först för jag vill ha en riktig utbildning. Men om några år vill jag plugga musik i USA, säger han.
Bandet har hittills sålt 40 exemplar av skivan.

TANJA LÖNNQVIST

redaktion@nyan.ax