DELA

Stig ombord på ett flytande nöjespalats

Har du tröttnat på Arken? Är det tjugoåttonde helgen i rad du stövlar in på Dinos eller är du så trött på Indigos Mojitodrinkar att du kräks vid blotta åsynen av dem? Tycker du att vintersäsongens nöjesliv i Mariehamn är ungefär lika upphetsande som att lyssna på sjöväderrapporten i Ålands radio?
Bara lugn. Det finns ett bot närmare än man kan tro. Ombord på kryssningsfärjan.
Det är nu i januari som kollegorna börjar prata om sina kommande vintersemestrar. Där finns en som skall dyka i Thailand i två veckor, en som åker till Egypten för att se pyramiderna och en som förbereder sig på en galen partyvecka på Gran Canaria. Där finns också en som just har kommit hem från New York, och så finns det en person som sitter tyst när resplaner diskuteras. Den personen är du.
Du sitter tyst eftersom du inte har någon vintersemester att ta ut. Inte en enda futtig vecka. Och även om du hade haft semester att ta ut så hade du inte haft råd att åka utomlands. Så du tiger. Och lider.

Räddningen
Nu är det Nöjes tur att komma med en lösning som gör att du slipper misströsta när kollegorna börjar snacka semestrar nästa gång. Det rör sig om ett hyfsat billigt resalternativ, en minisemester som du klarar av att genomföra på en ledig helg. En nöjeskryssning!
Sucka inte. Kryssningar är faktiskt roliga och det finns en mängd olika alternativ att välja på, så säkert kan du hitta något som faller dig i smaken.
Nöje har surfat runt på rederiernas hemsidor och plockat ihop några olika alternativ som du kan välja bland. Samla kompisarna, packa resväskan och köp några sjösjukepiller (för säkerhets skull). Sedan återstår bara att stiga ombord på de flytande nöjespalatsen.

Let’s dance på Viking
Om du tänker nöjeskryssa med Viking Line så är det ombord på rederiets kronjuvel Cinderella du skall göra det. Visst händer det saker på övriga färjor också, men Cinderella har överlägset flest roliga aktiviteter.
I vinter startar Tony Irving från TV4:s Let’s Dance en dansskola på Cinderella. Dansskolan går under namnet Crazy for Dance och som passagerare får man lära sig att dansa bland annat cha-cha, salsa, jive och wienervals. Irvings dansskola hade premiär den 9 januari och fram till den 28 maj finns Crazy for Dance ombord varje onsdag. Irving själv är med varannan vecka.
Deltagarpar från Let’s Dance kommer också att medverka ombord. Danskryssningarna där de deltar avgår den 20 februari och den 5 mars. Vilka deltagare som medverkar är ännu inte fastställt.

Träffa den rätte
Den 13 mars är det dags för alla singlar över 28 år att stiga ombord på Cinderella. Då ordnas en singelkryssning i samarbete med nätklubben Träffsäkert.
Är du karaokeälskare skall du i stället boka in den 3 februari. Då ordnas finalen i Karaoke-SM på Cinderella.
Konferencier är Mia Löfgren från Rednex och flera andra artister följer med på kryssningen för att underhålla, bland annat fame factorydeltagaren Johan Östberg och Wille Crafoord.
Totalt är det 50 personer som skall tävla. 40 är sedan tidigare uttagna runt om i Sverige, och resten tas ut ombord. Man har alltså själv chans att kvala in om man vill.

Country
Den 8 mars ordnas The Ultimate County Cruise på Cinderella. För fjärde året i rad samlas svenska countrystjärnor ombord. Allt går i countryns tecken och barerna ombord döps om till Hillbilly bar, Bluegrass Café, Country Nightlife och HonkyTonk Bar. Till middag kan man äta amerikansk buffé och om man vill kan man dansa Line Dance, gå på westernmarknad, prova whiskey eller sjunga countrykaraoke.
Svenska stjärnor underhåller regelbundet på Cinderella. Nu i helgen uppträder Nanne Grönwall, och den 26 januari sjunger Brolle Jr för passagerarna.

Rock på Silja
Silja ordnar massor av specialkryssningar i vinter. För pokerälskare kanske Paf Winter Cruise på Silja Festival den 2 februari passar bäst. 240 personer spelar om en prispott beräknad till 660.000 kronor. Förutom huvudturneringen kan man delta i olika sidospel i form av cash games och Sit’n’Go-turneringar.
Silja har också flera kryssningar på temat rock. Den 14 februari spelar Danko Jones, Soilwork, Backyard Babies, Municipal Waste, General Surgery och Avatar ombord.
Den 27-28 mars ordnas en Sweden Rock-kryssning på Silja Festival, dels för att fira Sweden Rock Magazines 50-nummersjubileum, dels för att värma upp inför Sweden Rock Festival. Sex hårdrockband uppträder under kryssningen, till exempel gruppen Edguy som slog igenom på 90-talet med power metalklassikerna ”Vain Glory Opera” och ”Theatre of Salvation”.
Silja erbjuder också ett par kryssningar som passar motorintresserade passagerare. Den 7 februari ordnas Wheels Nationals Winter, en kryssning med fokus på amerikanska bilar och motorcyklar. En månad senare, den 7 mars, arrangerar Sveriges Motorcyklister SMC Hoj-X ombord på Silja Serenade. Det är världens största MC-träff till sjöss.

Solsemester
Är du i stort behov av solstrålar är det Birka Paradise du borde gå ombord på. Paradise ligger just nu på dock för att renovera och uppgradera sin pool- och spaavdelning.
När hon återgår i trafik på måndag kan du njuta av konstgjorda solstrålar på soldäck medan du ligger bredvid poolkanten med en paraplydrink i handen. Vem behöver åka till Kanarieöarna när man kan sola på Östersjön?
Slutligen tipsar Nöje om en kryssning för dig som verkligen står på ruinens brant men som ändå känner att du måste i väg från vardagen, om så bara för ett par timmar:
Köp en kryssningsbiljett på Eckerölinjen. Den kostar 6,70 euro. Åk den 26 januari, 2 februari, 23 februari eller den 21 mars. Då underhåller åländska Soundway ombord.

MALIN LUNDBERG