DELA

Så här söker du sommarjobb

Det är inte för sent att söka sommarjobb än. På AMS hemsida finns ett åttiotal arbetsgivare som söker personal. För de som är under 18 år är det knepigare.
– Det gäller att vara kreativ och visa att man vill jobba, säger Ritva Lönnqvist på AMS.
Ofta krävs att man lägger ner lite arbete innan man får sitt sommarjobb. Det gäller både för de som är över 18 år och de som är under.
– Börja med att kontakta en arbetsgivare och presentera dig. Fråga efter den personalansvariga och prata med honom eller henne. Säg vilket jobb du söker och under vilken tid du kan jobba, säger Ritva Lönnqvist som jobbar på Ålands arbetsmarknads- och studieservicemyndighet (AMS).
Behöver man inspiration till vilka arbetsplatser man kan ringa kan man besöka AMS’ hemsida, www.ams.ax.
– Tänk också på alla kontakter du har till arbetslivet. Kanske man kan använda föräldrarnas kontakter eller kontakta arbetsplatsen där man gjorde prao eller praktik.


Marknadsförning
Det gäller att våga ta kontakt med den arbetsplats man helst av allt vill jobba på. De flesta arbetsplatser behöver sommarpersonal eftersom den ordinarie personalen skall ha semester. Många konkurrerar om platserna och man skall utan att skämmas marknadsföra sig.
– Då man ringer skall man framhålla sina goda egenskaper men inte överdriva. Den som säger att han kan något fast han inte kan det ligger risigt till sen.
Det ligger i allas intresse att den som sökt jobb hör av sig igen om arbetsgivaren inte hört av sig inom utlovad tid.
– Ta reda på hur det gick. Det blir besvärligt om man tror man fått jobb fast man inte fått det. Så ring om du inte hört av arbetsgivaren på ett tag.
På Åland finns det alltid gott om sommarjobb, framför allt inom servicebranschen.
– Kockar, serveringspersonal och personal till sjukvården eftersöks varje sommar. En del jobb måste man ha utbildning till, men inte till alla.


Roligt med lön
Orsaken till att sommarjobbarna för det mesta måste vara över 18 år beror dels på orsaker som bland annat har med arbetsskydd att göra, dels på att arbetsgivarna gärna vill ha personal med arbetserfarenhet.
– Ungdomar under 18 får ägna mycket tid åt att presentera sig på rätt sätt. Det handlar också om att vara på rätt ställe på rätt tid.
Ett sommarjobb är trots allt bara ett jobb man har under begränsad tid.
– Det är kanske inte så roligt att jobba men det är roligt att få lön. Och trivs man inte så bra så är man ändå en erfarenhet rikare.
Är man under 18 år måste man vara extra kreativ och aktiv.
– Är man under 18 år och inte får jobb kanske man kan jobba för grannarna eller släktingar. Men jag tycker inte att en 15-åring som inte får jobb skall deppa ihop. Då kan man njuta av sommaren istället.

KARIN ERLANDSSON