DELA

Överlev vintern och allt vad det innebär!

Trött på torra händer, svidande läppar, tröttheten, deppigheten, risigt hår och allt det där andra tråkiga som ofta följer med hösten och vintern? Du är knappast ensam. Dock behöver ju vi tyvärr det mörkare halvåret för att sedan uppskatta sommaren när den väl kommer. Både det inre och det yttre behöver ibland lite hjälp för att överleva mörkret och kylan.
Här kommer tipsen och infon vi alla kan ha nytta av att ögna igenom!
Det som troligen lider mest av allt mörkt och kallt är nog insidan. Mellan 15 och 20 procent av oss drabbas någon gång i livet av en depression, och en del av dem av årstidsbunden sådan. Lyceets Studerandevårdsgrupp berättar vad man kan göra för att hålla humöret uppe även i vinter.
Varför blir en del så trötta och deppiga till hösten?
– Vi har ett system i hjärnan som fungerar ungefär så att ju mer solljus desto bättre mår vi. Till exempel hormonet melatonin som påverkar sömn, men också humör och ork, justeras utifrån mängden ljus. Melatoninnivån höjs när det är mörkare, vilket ofta är bidragande orsak till depression.
Vad ska man göra för att överleva så smärtfritt som möjligt?
– Det är viktigt att vara ute i dagsljus så mycket som möjligt. Rutiner, att man stiger upp och lägger sig ungefär samma tid varje dag är också viktigt. Att man får tillräckligt många timmar sömn är självklart också mycket viktigt för att orka. Se även till att äta ordentligt. Har man svårt att somna kan man försöka ändra kvällsrutinerna. Sitt inte vid datorn, tvn eller med telefonen ett par timmar före sängdags. Koncentrera dig istället på att varva ner och ta det lugnt. Det är bra att varva skola eller jobb med något man tycker att är roligt, även om man känner sig för trött och nedstämd för att orka. Att ta pauser för till exempel motion eller en fika med vänner är nyttigt.
Är det många som blir nedstämda till hösten? Hur vanligt är det?
– Det är svårt att säga något exakt antal. Men det finns statistik på att människor som bor långt norrut (också långt söderut), där man har färre soltimmar vissa säsonger, i högre grad drabbas av depressioner. Men bara för att man känner sig trött och hängig behöver man inte vara deprimerad, man kan bara vara påverkad av det minskade ljuset.


Torr hy
Sedan var det de på Mjuk & Lens tur att berätta lite vad som händer med hyn när det blir kallare.
Stämmer det att hyn blir sämre under vintern?
– Japp, det stämmer. Det som händer är att huden lättare torkar ut på grund av det torra och kalla klimatet och vid snabba temperaturväxlingar, som när du går in efter att ha varit ute.
Vad ska man göra för att slippa torrhetsbesvären?
– Har man torr hud är det väldigt viktigt att tillföra fukt. Satsa på en bra och fet kräm! Använd inte uttorkande tvålar när du duschar och tvättar dig, se till att ha en som inte tvättar bort de naturliga fetterna och att den har bra PH-värde.
Läs mer i TV-tidningen!

Isa Hindersson