DELA

Nytänd Skifs Ålandsdebuterar

Han har varit artist i över ett halvt sekel men debuten på Åland sker först i kväll.
Sommarturnén har gett Björn Skifs en nytändning efter svek, förlorad motivation och tankar på att dra sig tillbaka.
– Så länge folk vill se mig uppträda fortsätter jag, säger Skifs inför spelningen på Eckerö post- och tullhus.
Det hör inte till vanligheterna att undertecknad lämnar sportsidorna för ett gästspel på ”nöjet”, men den här intervjun har speciella premisser.
Jag känner inte Björn Skifs, och det skiljer nästan fyrtio år emellan oss.
Men vi är båda uppväxta i Vansbro i Dalarna (min moster Gunilla gick till och med i samma klass som Björn), och något säger mig att grabbar från samma ort på landsbygden har saker gemensamt trots att de aldrig har träffats.
– Det är härligt att du pratar Vansbromål, säger Björn och skrattar när jag når honom på telefon inför en spelning i Alingsås.
– När man pratar med någon hemifrån så kommer dialekten fram hos mig också. Oj, vad jag brölar på när syrran ringer.
Björn Skifs är precis så enkel att ha och göra med som mediebilden alltid har skvallrat om; lantisen med fötterna på jorden, liksom. Hans enkla framtoning har han märkt påverka sina möten med fansen genom åren.

”Inte så mycket för flärd”
– Ja, de blir ju inte direkt ”starstruck” när de ser mig på gatan. Det är mer: ”Åh där går Björn, vi går och språkar lite”. Men de vill ju inget ont så det tycker jag bara är kul. Sen händer det väl att de kommer fram vid tillfällen som är mer eller mindre lämpliga, men man har vant sig med åren.
Att han befunnit sig i det mest intensiva av rampljus i drygt fyrtio år i stort sett utan en svart rubrik på sitt samvete tror han uppskattas av hans trogna publik. I en tid där självutlämnande har blivit norm har Björn Skifs hållit stenhårt på sin integritet, vilket gjort att han har tackat nej till succéprogram som TV4:s Så mycket bättre och undvikit att sommarprata i P1 sedan 1980-talet.
Läs mer i papperstidningen!

Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax