DELA

Nu gör Rockoff skäl för namnet

Årets Rockoff känns mera spännande än på länge. Kanske mera spännande än någonsin.
Ett helt gäng högklassiga rockakter ger festivalen karaktär och publiken omväxling från alla de obligatoriska Idol-bokningarna.
I kväll slås portarna upp till årets upplaga av Rockoff och frågorna hopar sig. Tar Vic Zino fler övertoner än Zakk Wylde? Vem kommer att ha mest utmanande klädsel, Alexander Bard eller Charlotte Perelli? Är inte Phil Lynott död?
Men främst, vad är värt att se? Nöje har därför granskat årets artistutbud och förklarar vad du bör vallfärda till samt när du skall sitta hemma med hörselskydd i källaren.

* * * * *
Hardcore Superstar
Med sina två senaste album har göteborgarna gjort djävulskt bra hårdrock som fått sina 80-talsförebilder som Anthrax och Mötley Crüe att lyssna avundsjukt. En drömavslutning som absolut inte får missas!

Håkan Hellström
Håkan är skivaktuell, har massor av låtar som tilltalar den breda såväl som den smala massan och älskas lika mycket av lågstadieelever som pensionärer. Ingen kommer att känna någon skam för Mariehamn denna troliga succékväll.

Mustasch
Inget larv. Bara rak, tung och briljant hårdrock. Akter som dessa herrar har Rockoff varit utan alldeles för ofta.

* * * *
BWO
Rolinski, Bard och Schiptjenko har all potential att bli en av årets höjdpunkter. De har låtarna och energin men för att lyckas behövs bra väder, glatt humör och ett framträdande som inte är lika platt som vid besöket 2006.

Lillasyster
Bokades utan tvekan tack vare succén med covern på Rihannas superhit Umbrella. Men utan Lillasysters dumtunga, råa och svängiga musik skulle Rockoff 2008 vara betydligt tråkigare.

Magnus Uggla
Med sitt nya band från SVT:s dokusåpa ”Var fan är mitt band?” är troligtvis Uggla mer tänd än någonsin och kommer att skämma bort Rockoff med brottarhit efter brottarhit och en stor portion humor. Mer allsång blir det inte ens på Skansen i sommar.

* * *
Amy Diamond
Amy är tillbaka efter tre år och är fortfarande yngst i startfältet. 16-åringen har dock fler och bättre radiodängor än många av årets övriga popartister. Underhållning för hela familjen.

Amanda Jenssen
Transportsträcka och någon hitlåt. Om man vill vara elak kan man dela in Amanda Jenssen i denna, för Rockoff, överrepresenterade grupp av artister. Men Idoltvåan från Lund känns, till skillnad från TV-programmets tidigare deltagare, intressant. Kan bli en överraskning.

Brolle och Carlotte Perelli
Brolle har skippat ändelsen Jr, skaffat sig en snyggare frisyr och framför allt ett intressantare sound på svenska. Han kommer klara sig alldeles utmärkt på Torget utan sin kör.
Med sig har han fröken Perelli som kommer att locka en hel del besökare men till skillnad från andra schlagerdivor som Lena PH och Carola har Charlotte väldigt ont om hits. Det mest spännande kommer att vara vilken korsett den före detta sångerskan i Wizex kommer att bära. Tillsammans kommer dock duon att bjuda på ett unikt och underhållande framträdande.

Patrik Isaksson
Tomas Ledin och Ulf Lundell turnerar inte i sommar och Lars Winnerbäck hade inte tid att komma. Vi får därför, på gott och ont, något mitt emellan.

La Puma
Att vara oetablerad på Rockoff är ingen tacksam roll men med sin attityd och släpigt kaxiga rock kan La Puma leverera om de får chansen.

* *
Broken Door
Snygg och soft vuxenpoprock med bra låtar. Trots över 100.000 lyssningar på MySpace får dock duon ses som (bra) utfyllnad.

EMD
En smart och tacksam bokning. Istället för att vara tvungna att lyssna på de tre Idoldeltagarna uppdelat på flera dagar får Rockoffs besökare istället uppleva allihop under en och samma kväll.

Fourever
Svintufft av Dennis att boka Sveriges bästa demoband (utsedda av Close-Up Magazine). Tjejerna kan lira men låtmaterialet känns ofta rätt ofärdigt. Förhoppningsvis växer de några snäpp live.

Lasse Lindh
Med sin avslappnade och stämningsfulla pop kan Lasse bjuda på en riktigt mysig julikväll. Men ett gig på Finklubben på Indigo hade nog passat honom och hans publik bättre.

*
Ola
Ola var med på Rockoff också för två år sedan. Nu kommer han med några fler hits i bagaget, men han hör ändå till årets svagaste bokningar. Idoldeltagaren, men framför allt Rockoffpubliken, hade tjänat på om han också hade anslutit till EMD.

Renegade 5
Svårbedömd bokning. På bandets MySpace bjuds dock på typisk ointressant radioskvalrock.

The Refreshments
Även om dessa gubbar kan svänga rätt hyfsat kunde denna bokning likt de tidigare ha gjorts till Park. Kanske något för TröttGubbRockoff 2009?

Thin Lizzy
Till Mariehamn kommer den 21 juli en bunt spelskickliga och till viss del namnkunniga stuntmän men inget som har att göra med det legendariska bandet förutom gitarristen Scott Gorham. Ålands retrorockare förtjänar bättre.

ALEXANDER SKOGBERG