DELA

Nöje tippar Melodifestivalen

Glitter och glamour, dramatik och känslor, glädje och tårar, A-, B- och C-kändisar, allt det utgör ingredienser i den kletiga smet som blandas ihop till Sveriges älskade Melodifestival.
I morgon är det dags för deltävling nummer två, med schlagerdrottningen framför alla, Carola.
Kan man överhuvudtaget undvika Melodifestivalen? Aftonbladet och Expressen, för att inte tala om alla svenska skvallertidningar, har varit fullproppade med artiklar om Melodifestivalen åtminstone sedan februari såg dagens ljus. Och det lär de fortsättningsvis vara, åtminstone fram till och med finalen i mars.
Förra veckan hölls den första deltävlingen i Göteborg. I startfältet fanns bland annat Amy Diamond, E-type & The Poodles, Velvet och Christer Sjögren. Amy och Christer gick direkt till final. Vilka de kommer att möta där får vi veta under de närmaste veckorna.
Ett inte allt för vågat tips är att Carola och Andreas Johnson går vidare från helgens deltävling. Men hur blir det sedan? Nöje har gått en trappa ner i redaktionshuset och tagit hjälp av schlagerfantasten Tomas Henriksson på Åland 24 för att tippa fortsättningen på schlagerspektaklet.

Perrelli vinner
– Eftersom jag inte har hört låtarna får jag tippa utifrån namn och det jag har läst om låtarna. Utgående från det tror jag att Johnson & Häggkvist går till final. Dels tack vare att de är stora namn, dels tack vare det jag hört om låten. Den skall låta lite som U2 blandat med Andreas Johnson, och i slutet skall Carola köra för fullt som hon brukar, med tonartshöjningar och allt. Ingen blir väl heller särskilt förvånad om de går vidare, säger Tomas.
Någon vinst i finalen tror Tomas ändå inte att paret kniper.
– Vinnaren av hela Melodifestivalen hittar vi i den sista deltävlingen, det sista bidraget av alla, Charlotte Perrelli.
Tomas berättar att media tror mycket på Perrelli, och att hon tar en plats i finalen är solklart.
– Och där kommer hon absolut att vara inblandad i toppstriden.

Typisk femma
Förra helgen såg Tomas besviket att Velvet blev femma.
– En sådan där ”super-gay-discohit” blir alltid femma, det har vi sett många exempel på förut. Så i deltävling 3 hoppas jag på Caracola, de har antagligen en låt som verkligen är urtypen av svensk schlager, men det är just en typisk femteplatslåt. Men jag hoppas på den.
Vad gäller bidragen som redan är färdiga för final har Tomas splittrade åsikter.
– Amy var väl värd en finalplats och hon kan nog bli farlig i Globen. Christer Sjögrens låt däremot är given för tiondeplatsen i Globen. Den låten var verkligen inte bra.
Slutligen, vilket betyg ger du programledaren Kristian Luuk?
– Jag var faktiskt lite skeptisk när jag hörde att det skulle bli Luuk igen, trots att han var bra förra året. Men nu tycker jag att han var bra redan från start, och jag tror han kommer att vara bra tävlingen igenom, Luuk verkar superladdad.
Kombinationen Luuk, Björn Gustavsson och Nour El-Refai fungerar enligt Tomas utmärkt.
– Den absolut största behållningen på scen förutom artisterna är Björn Gustavsson. Han är jätterolig.

MALIN LUNDBERG