DELA

Mogg skulle erövra Hollywood

Spelningarna på Strandnäs skola, Solbacka och Idrottsgården 1987 var bara början på umeåbandet Moggs internationella karriär.
Genombrottet skulle de få i USA.
Sedan blev det tyst. Nyan har tagit reda på vad som hände.
En youtubevideo för låten Fly Away, filmad av åländske Robert Jansson i Strandnäs, visar ett band som har lärt sig alla Eddie Van Halens och Dave Lee Roths moves.
Mogg hade ett kontrakt med musikförlaget Air Music och en debutsingel som floppade. Men de hade star quality.
– Vi spelade på Ruisrock och blev väldigt väl omhändertagna, med limousin och ett eget hus. Men jag kommer inte ihåg så mycket mer för det var ett hårt partande, säger basisten Janne Eklund.
Festandet var på gott och ont. Det hörde till imagen men Eklund önskar att han hade haft bättre koll på bandets affärer. För det mesta gick åt helvete när bandet flyttade till Los Angeles.
– Vi drog fulla hus på vartenda gig i Stockholm men skivbolagen var ändå inte intresserade. Så vi sålde allt ägde och fick tag på en manager som hade kontakter i USA.

Fel Hollywood
Managern hyrde ett hus i Hollywood och bandet satte sig på flyget.
– Vi förstod inte att huset låg i North Hollywood som låg fem mil från det Hollywood som vi ville till och det var fullt av hispanics (personer med spanska eller latinamerikanska rötter). Men alla tog hand om oss så det var ok.
Moggs första spelning var på rocklubben Roxy, klockan ett på natten, som det sista av kvällens fem band.
– Headlinern spelade före oss, kanske fanns det tvåtusen pers där då. När vi kom ut på scenen var femton av dem kvar. Men vi körde på som om det varit fullsatt, och det var bra, för bland de femton fanns en känd bokare.
Mogg fick bättre gigs och en bra recension i en branschtidning.
– Då började telefonen ringa. Vi headlinade på de stora klubbarna med A&R-folk i publiken. Och så festade vi. Resten fick managern sköta. Vi var säkra på att vi skulle bli signade, men först måste vi fara hem till Sverige och låna mera pengar.
Då hoppade trummisen av.
– Så vi blev kvar i Sverige litet längre än tänkt. När vi kom tillbaka till Los Angeles var det ingen som mötte oss vid flyget. Huset var tomt och igenbommat.

Läs mer i TV-tidningen!

Patrik Dahlblom