DELA

Ladda ner lagligt – och gratis

Är det överhuvudtaget möjligt att ladda ner film och musik lagligt? Och hur är det om man dessutom vill komma undan gratis?
Nöje gav sig ut på nätet för att svara på frågan.
Det går att ladda ner lagligt. Efter att ha googlat på orden ”ladda ner lagligt” kan man konstatera det ganska snabbt. Men om man kan ”ladda ner lagligt och gratis”, ja det är en annan fråga.
Vi börjar med musik. Här finns det många sajter där du kan ladda ner lagligt, och vissa alternativ är dessutom gratis.
– På http://www.music.download.com lägger amerikanska artister ut musik helt fritt. Främst är det nya okända artister som använder sig av sidan, men även någorlunda kända artister delar med sig här. Filformatet är mp3.
– På http://www.epitonic.com kan du också ladda ner gratis. Filformatet är mp3 och du hittar gott om ny musik och klassiskt på sidan.
– Många artister och skivbolag lägger själva upp musik för gratis nedladdning. Värt att kolla upp!
– Enligt Financial Times ska en ny amerikansk musiksajt som går under namnet Spiral Frog öppna i december. Där ska det erbjudas gratis och laglig nedladdning av musik. Tjänsten backas av musikjätten Universal och ska finansieras av annonser.
Om sajten kommer att vara tillgänglig även för europeiska kunder beror på vad musikens rättighetsinnehavare tillåter. När Nöje surfar in på http://www.spiralfrog.com ser det ut som att sidan redan är i bruk. Värt att testa kanske?


För en liten slant
För en liten slant kan man ladda hem musik från ett antal olika hemsidor. Störst är förstås Itunes och Napster, men det finns även en hel del andra sajter.
– http://www.audiolunchbox.com har en kvarts miljon låtar att välja bland.
– på http://www.emusic.com kan man prenumerera på musik.
– http://www.mp3tunes.com erbjuder mer udda musik till ett lite dyrare pris.
– det finns även flera svenska hemsidor där man kan köpa musik. http://www.musicbrigade.se, http://www.digital.skivhugget.se, http://www.ahlens.se, http://www.bengans.se, http://www.blipbeat.blip.se och http://www.millimilli.com är bara ett axplock.


Film till datorn
När det gäller film är det svårt att hitta sidor där du kan ladda ner gratis. Lagliga alternativ finns det dock, men då ska du vara beredd att betala.
Enklast är det att köpa filmen och ladda ner den direkt till datorn. Det kan du till exempel göra via SF Anytime och Film2home. Båda företagen verkar i både Finland och Sverige, men det är en fördel om du förstår finska då du ska navigera dig på hemsidorna.
Om du har Ålcoms ip-tv kan du via dem hyra film till din tv. De samarbetar med SF Anytime, Canal och Film2home.
Ytterligare ett alternativ är att hyra film via nätet, vänta ett par dagar och hämta filmerna ur din egen postlåda. Det finns många hyrtjänster på nätet, bara att leta upp.

MALIN LUNDBERG