DELA

”Jag har sminkat Kjell Bergqvist”

Jessica Wickström är make-up artisten från Finström som har sminkat kändisar som Sven Wolter och Kjell Bergqvist.
I sommar får hon även sminka brittiska skådisar i den engelska versionen av Wallander-filmerna.
Jessica är 25 år och äger frisörsalongen Strix i Godby. I maj blev hon professionellt diplomerad make-up artist, från Make up studion i Stockholm.
Utbildningen innebar främst skönhets make-up men hon fick även pröva på teater-, film-och tv-smink. Och för Jessica har det varit en dröm sedan hon blev frisör, att även bli sminkös.
– Jag har uppfyllt en av mina stora drömmar nu, säger hon.
Hon hoppas att hon en dag ska kunna gå över helt till att jobba med teater och film. Och hon har redan fått pröva på en hel del spännande jobb.
– Den häftigaste grejen jag har gjort är när jag jobbade på Stockholms stadsteater. Jag var sminkös på uppsättningen av pjäsen Arsenik och gamla spetsar.

Äggvita och fön
På stadsteatern fick hon bland annat sminka de kända skådisarna Vanna Rosenberg, Kjell Bergqvist och Sven Wolter.
– Wolter skulle föreställa plastikopererad så vi smetade först in hans ansikte i äggvita som vi sedan torkade med fön. Det var lite kul.
Och hon har fler spännande projekt på gång. I sommar ska hon jobba som maskörassistent på inspelningen av den engelska versionen av Wallanderfilmerna.
– Det är en samproduktion med BBC, så det kommer att vara brittiska skådisar, bland annat Kenneth Branagh som ska spela Wallander.
Det jobbet kommer att vara i en vecka. Och så är det ofta i Jessicas bransch. Man blir sällan anställd för någon längre tid utan får hoppa på olika projektjobb.
– Det passar mig bra. Jag vill gärna resa och ta projektanställningar runt om i världen. För jag har ju min frisörsalong också och där planerar jag att stanna.

Klosteropera
I samma veva som Wallanderfilmen, ska hon även till Vadstena kloster och jobba. Då handlar det om en opera som Vadstena akademi sätter upp.
– Det blir riktigt spännande. Den handlar om fyra olika drömmar så det blir ganska spacade sminkningar. En kvinna ska till exempel vara helt turkosmålad.
Till vardags jobbar ju Jessika ändå på Åland och hon kan göra i princip vilka sminkjobb som helst. Men det blir mycket brudmake-up och barnmålningar. Hon har även hunnit med att hjälpa till vid teateruppsättningen av Kvinnorna på Erkas, på Vårdö.

Rumpnissarnas ”pappa”
Till hösten planerar Jessica att hålla hempartyn där man ska få lära sig grunderna i sminkning.
– Främst märker jag att det är medelålderskvinnor som är intresserade. Ofta vågar de inte riktigt och lämnar istället bort sminket helt. Men jag kan tipsa dem om hur man tonar ner rynkor med mera.
Jessica tycker egentligen att ju mer crazy sminkningar hon får göra, desto roligare.
– Drömmen är väl att få jobb på någon skräckfilm. Att få jobba med helt galna masker och tekniker.
Och ett sådant jobb kanske hon får efter höstens fortbildningskurs i mask och peruk. Det är nämligen samma man som tillverkade Ronja Rövardotters rumpnissar som håller i kursen.

TANJA LÖNNQVIST

erkki.santamala@nyan.ax