DELA

I dag är jag stjärna i en pilsnerfilm

Hon är glittrande go´och glad. Hon håller på att doktorera i marin systemekologi. Just nu är hon stjärna – eller i alla fall medverkande – i en reklamfilm om öl.
Annica Sundström, 25 år, blev utvald av 480 sökande och har lärt sig säga ”Jag antar att de vill vara sig själva för en stund…”
Hon kommer direkt från Jomala Karrböle. Till röda mattan där hon står tätt ihop med Pontus Gårdinger och Henrik Schyffert. Annica Sundström ramlade in i kändisvärlden tack vare en reklamfilm för ett ölbryggeri.
– Jag försökte betona åländskan och säga breda ”ö”. Det gick de tydligen på.


Träffas av raket
Det hela började förra sommaren när Annica hittade en online-audition. Hon skickade in repliker och en bild och glömde bort saken. När hon sedan blev kallad till slutaudition i Stockholm i augusti blev hon jättenervös. Det stod mellan henne och en annan tjej.
Men det gick bra. Annica fick rollen. Under ett veckoslut i höstas spelades filmen in i Åre.
– Jag spelar Sofia, en kompis till Carina, som spelas av Tilde Fröling. Men jag är bara med i fyra eller fem scener. Hela filmen är 25 minuter lång.
– Bästa scenen med mig är när jag låtsas bli träffad av en raket under audition.


Fejkdokumentär
Alltså; först gick bryggeriet ut med information om att de skulle spela in en långfilm som samtidigt skulle göra reklam för ölmärket Norrlands guld.
Det är den när Ingmar, norrlänningen, läser ur sin dagbok och säger att folk gillar att vara sig själva för en stund. Pontus Gårdinger spelar Ingmar.


Dumpades
Men. Nästa bud från bryggeriet var att långfilmen dumpats. Det skulle blivit för dyrt. I stället spelade man in en dokumentär om filminspelningen. Den ”riktiga filmen” är två minuter inne i dokumentären.
Men det var denna fejkdokumentär som var avsikten från början. Och det är den som är den färdiga filmen i dag. Hänger ni med?
– Jag har vetat sanningen hela tiden, säger Annica. Alla har frågat mig om den. Det har varit jättejobbigt att hålla det hemligt. Men visst var det ett smart trick från bryggeriets sida att få uppmärksamhet.


Ingen lön
Filmen heter ”Bakom: Snart är det lördag igen” och den kan laddas ner från nätet eller så får man den på köpet när man handlar en viss mängd öl.
Alla tror att det är Henrik Schyffert som är regissör, men nej han är vanlig skådis. Premiär var det i januari i Sollefteå och några dagar senare i Stockholm.
Fick du mycket betalt?
– Nej, vi birollsinnehavare fick ingen lön. Men vi fick flyget och hotellet och all mat gratis.
Blir det mer film tror du?
– Det här var en sidogrej, men roligt var det.


Doktorand
Det är fyra år kvar till dess Annica Sundström ska disputera vid Stockholms universitet. Hon är doktorand och det innebär att hon både pluggar och forskar. Hon har redan en magisterexamen i biologi.
– Min specialitet är studier i växtplankton i Östersjön med hjälp av molekylära metoder.
Att göra reklam för öl, är det bra egentligen?
– Nej, men vaddå? Alla dricker väl öl. För det behöver man inte bälja i sig omåttliga mängder.
Är filmen rolig då?
– Gillar man Henriks Schyfferts humor, då har man roligt.
Mer om filmen finns på www.lordagigen.nu.

KIKI ALBERIUS-FORSMAN

kiki@nyan.ax