DELA

Håret för våren

Nöje har gjort en djupdykning i hårsvallet och vet berätta att det är personlighet och osymmetri som gäller för våren.
Det är bara att klippa till.

Frågor:
1. Rätt klipp för tjejer i vår?
2. Rätt klipp för killar i vår?
3. Vilka färger är det som gäller?
4. Vad är helt ute?
5. Vilket är ditt bästa stajlingtips?


”Ordentligt är ordet”

Cecilia Stenberg på Klipp upp
1. En kortare page eller kort bob är hett nu. Överlag välklippta frisyrer som är korta och klippta över käklinjen med en skarp kant. Ordentligt är ordet för våren.


2. Också killarna får mer välklippta frisyrer än förut. Stajlingen är inte så busig och rufsig längre, det är välklippt över öronen och lugg.
3. Blont hår kommer starkt nu. Allt från mellanblont till riktigt isblont. Överlag kommer 70-talet tillbaka, det ser man också i byxmodet som har höga midjor och utsvängda ben.
4. Egentligen kan man inte säga att något är helt ute, alla har ju sin egen stil. Men så mycket långt och spretigt ser man inte nu, och permaneter gör vi sällan. Det är mer att man använder plattång som locktång och får stora lockar mer tillfälligt.
5. Tjejer: Använd inte hårda produkter. Håret skall se glansigt och friskt ut. Gör gärna lockar med plattången.
Killar: Överstajla inte, håll det på en lagom nivå.


”Frisyrer skall anpassas till personligheten”
Cecilia Sundqvist på Salongen
1. I vår är det personliga frisyrer som gäller. Frisyren skall anpassas till ens personlighet och samtidigt vara funktionell, lätthanterlig och lättfixad. En frisyr skall kunna stajlas på många olika sätt. I vår klipps pagen så den kan stajlas spretiga och tuffare vid behov. Frisyrer med osymmetriska linjer kommer också starkt.


2. Också för killarna är det osymmetri som gäller. Det finns längder i killarnas frisyrer, men inte nödvändigtvis jämna. Det kan vara kort på en sida och långt på en annan. Ser man på gatumodet är det praktiska frisyrer som killarna vill ha.
3. Färger kommer starkt nu, både för killar och tjejer. För tjejer med blont hår är det nyansen som är viktig, den ger också mycket glans. Varma och kalla färger blandas med varandra i både de mörka och ljusa färgerna. Färger har länge varit trendiga men nu är de inte neutrala längre. Många kontraster skall rymmas i samma frisyr.
4. Permanent är den behandling som vi gör minst just nu, men det betyder inte att lockar är otrendigt. Om jag skulle välja en trendig lugg skulle jag välja en riktigt kort, en riktigt lång eller osymmetrisk, inte en mittemellan lång.
5. Ett fel som jag tror att många gör är att använda för mycket stajlingprodukter. Ta minimum av produkten, frisyren hålls inte bättre bara för att man använder mer produkter, tvärtom blir håret platt eller kladdigt av för mycket stajling. Och att föna håret helt torrt är innan du lägger i produkten är mycket viktigt. Om det finns fukt kvar i håret håller inte frisyren.


”Inget är helt ute”
Frisörerna på Saxess
1. Frisyrerna som kommer i vår är inspirerade av 70-talet, det är lite Pulp Fiction över det. Pagen är rufsig och pagen är mjuk. Vill man vara tuffare klipper man en en osymmetrisk frisyr.


2. Också för killarna är det 70-tal som gäller. Det är halvlånga frisyrer med mycket hår, slickat och bakåtkammat.
3. Det blir mycket blont i vår, men inga skarpa färger utan ton i ton. Flera färger används och spelar ihop i samma frisyr. Det viktigaste är förstås att färgen skall passa med hyn, har man kalla ansiktsfärger kanske inte koppar passar så bra som hårfärg.
4. Inget är helt ute. Permanent får vi till exempel göra betydligt mer nu än för fem år sedan. Det vikiga är att man har en frisyr som stärker personligheten, oavsett mode.
5. Ta fram plattången och använd på vissa partier. Med en trippeltång blir det sköna, snygga lockar för en dag.

KARIN ERLANDSSON

karin.erlandsson@nyan.ax