DELA

Här ordnar de LAN-party

Halo, Starwars, Counter-Strike, Quake III Arena , Call of Duty och Half-Life är några av spelen som utlovas.
Efter en tids uppehåll ordnas LAN-party på nytt på Åland.
Under höstlovet invaderar spelsugna ungdomar det gamla brandkårsmuseet i Västerkalmare.
– Har vi något spel som är fredligt? undrar Mikael Nilimaa som är den ena arrangören
– Absolut inte, svarar Martin Nyberg som är den andra.
I första hand är det alltså så kallade First Person Shooter-spel som gäller, det vill säga spel där bildskärmen motsvarar spelfigurens synfält. De flesta spelen är också multiplayerspel och i de populäraste skall det ordnas turneringar.
Som vanligt på LAN-partyn förväntas deltagarna ta med egen utrustning. De flesta spelare bukar känna till vad deras maskiner kan prestera
– De flesta datorer som är köpta inom tre år brukar fungera, säger Martin.
Men det är inte bara vanliga datorer som gäller. Killarna tänker se till att det också finns TV-spelkonsoler på plats. En Xbox 360 och ett par Play Station 2 eller 3. De här enheterna kopplas till en projektor så man kan spela i storbildsformat. Och projektorn kan för all del också användas för att se på film om andan faller på.
En viktig tanke med LAN-partyt är att lyfta fram den social sidan av spelandet. Att folk med liknanden intressen kan får träffas. Många inbitna spelare ordnar kanske privata LAN-partyn med fem, sex deltagare samlade i ett vardagsrum. På brandkårsmuseet får man en utmärkt chans att träffa och spela i hop med nya människor
Men hur är det med tjejerna?
– Förr i tiden var det lite klent med tjejer. De är fler i dag och jag tror definitivt att det kommer att komma tjejer, säger Martin.
Men måste man inte vara nörd för att få delta?
– Definitivt inte. Man skall komma för att träffa nya människor. Det finns rätt så många seriösa spelare på Åland

40 platser
LAN-partyt kommer alltså att äga rum i det gamla brandkårsmuseet i Västerkalmare under höstlovet. Festen börjar fredagen den 17 på kvällen vid sextiden och avslutas vid tolvtiden på söndag. Inträdet kommer att ligga mellan 15 och 20 euro. Totalt tar arrangörerna in 40 personer. De som inte ryms in är välkomna att delta hemifrån, via nätet. Mer info skall senare publiceras på http://home.aland.net/lan-scape.
Ingen behöver lämna platsen under hela helgen.
– Eftersom det kanske finns en del som inte kan ta sig in till stan så skall vi ordna med mat och dryck, säger Mikael.
Fryspizzor och Jolt cola blir de huvudsakliga näringskällorna.
Jolt cola är en mindre känd variant av Coca cola och är kult i LAN-kretsar, eftersom den innehåller extra mycket koffein. I övrigt är festen drogfri.

DreamHack
Martin är själv en inbiten spelare.
– Jag spelar ganska mycket. Mycket Counter-Strike, Quake arena 3 och sedan också Age of Empire 2. Det är en gammal klassiker som många gillar – ett strategispel.
Han har en gedigen erfarenhet av LAN-partyn och har bland annat deltagit i DreamHack världens största LAN-party i Jönköping.
– Det var en maffig känsla. Man kunde starta diskussioner med vem som helst. Vi hoppas att vi får en liknande stämning här. Jag minns själv hur det kändes då det inte fanns någonting att göra då jag var yngre. Det är många som saknar en sådan här tillställning
På Åland har det tidigare ordnats LAN-partyn i bland annat Strandnäs skola, men det är ett tag sedan. Nu är det dags igen, säger Martin och Mikael. Deras förhoppning är att höstlovets party inte blir det sista utan att LAN-evenemangen blir återkommande.

FREDRIK SONCK

fredrik.sonck@nyan.ax