DELA

Fryk is back

Ålands ende rappare, Fredrik ”Fryk”, Hitonen är tillbaka. Efter två år i skuggan kliver han ut på Bastuns scen på lördag.
Rapparen Fryk blev känd 2005. Då handlade hans texter mest om honom själv och livet på landet, låtskrivandet var som hans dagbok.
– När jag var 17 var jag väl inte lika världsvan och samhällsintresserad, säger han.
De senaste åren har han fokuserat mer på att skriva om vad som händer i världen. Om allt från svälten i Afrika till åländska politiker och deras bumpers och rondeller.

Tråkigt vara ensam
Men det var ett tag sedan han skrev nu. Han börjar komma bort från rappen och uppträder på Bastun mest för att svenska hip hop duon Samhällstjänsten bad honom att ställa upp, som en reunion.
Fryk kan tycka att det är lite tråkigt att vara den enda rapparen på Åland. Att stå ensam på scen kräver mer jobb och han tror att det finns en risk att det blir tråkigt att titta på.
Varför finns inte fler åländska rappare?
– Jag vet inte, förutsättningarna är ju bra, det finns mycket att skriva om. Man måste våga göra det på ett åländskt sätt bara, säger Fryk.
Han tycker att det inte riktigt finns någon förståelse för den typen av musik på Åland. Ett bevis för det är den minimala summan han fick i bidrag från kulturdelegationen.
Samhällstjänsten och Fryk är kompisar även om de har haft sina duster. Samhällstjänsten ”dissade” nämligen Fryk i en av sina texter och påstod att musiken han gjorde inte var hip hop, utan pop.
– Jag hade aldrig sagt att jag gjorde hip hop, men efter den dissen blev det viktigare för mig att göra renodlad hip hop och bli en del av den kulturen.

Jakt och sprit
Han tycker själv att han har gjort stora framsteg och blivit bättre på att rappa. De som kommer till lördagens spelning kan vänta sig något nytt. Men självklart ska han också leverera några gamla godingar. Han vet vilka texter som går hem hos ålänningar, de som handlar om sprit och fest.
– Jag fick köra låten ”Jakt och alkohol” sex gånger på en 18-årsfest en gång, säger Fryk.
Det är främst på fester Fryk uppträder men hans musik finns även på I tunes, Spotify och Myspace.
Annars har han övergått mer och mer till att göra house och trancemusik. Drömmen är att bli musikproducent och spela in beats åt andra artister, det viktigaste är inte att synas själv.
– Jag skulle helst vara producent åt artister som är sig själva, brittiska garagebandet The Streets till exempel.

TANJA LÖNNQVIST