DELA

Finland har också en Melodifestival…

Förra veckan djupdök Nöje i den svenska Melodifestivalen. Omgående hörde en messare av sig för att påminna om att Finland faktiskt också har en Melodifestival. Därför är det nu dags att granska våra egna bidrag till Eurovisionen.
Återigen har Nöje konsulterat Tomas Henriksson, schlagernörd ut i fingerspetsarna.
– Jag blir förvånad över att det var så fruktansvärt dåliga låtar i år, särskilt när man jämför med Sverige som har bidrag med betydligt högre kvalitet, säger Tomas besviket.
Efter att ha lyssnat igenom alla bidrag har han inte hittat någon solklar vinnare.
– Men jag gillar kanske ändå Kristian Meurmans låt bäst. Det är lite singer-songwriter över den, lite Ronan Keating.
Tomas påpekar också att det är förvånande att alla låtar som gått vidare hittills sjungs på finska.
– Det verkar som att engelska låtar inte har någon chans.

Modern låt
Inför kvällens deltävling gissar Tomas att rockbandet Teräsbetoni och poptjejen Jenna går vidare.
– Jenna har en helt okej låt, lättpop på gränsen till dansband. Och Teräsbetoni tror jag att går vidare eftersom de är de enda som har en riktig rocklåt.
I kväll tävlar också Christal Snow, ett bidrag som Tomas gärna skulle se att går till final.
– Den låten var lite kul, men den är nog för modern tror jag.

Andra chans
Tolv artister deltar allt som allt i Finlands uttagningar till Eurovisionen. Två deltävlingar har redan hållits och i kväll är det dags för den sista. Fyra artister tävlar per gång och den 1 mars kommer finalen att hållas i Kulturhuset i Helsingfors.
Liksom i Sverige finns systemet med en ”Andra chans”. De två från varje deltävling som inte går direkt till final möts i en slags semifinal där de tävlar om två finalbiljetter. I finalen tävlar alltså åtta bidrag om en biljett till Eurovision song contest som i år äger rum i Belgrad i Serbien den 20 till 24 maj.
– Finland kan nog skicka vad som helst dit. Vi har ju haft bra låtar ett par år nu så det känns konstigt att alla var så dåliga i år, avslutar Tomas.

MALIN LUNDBERG