DELA

Filmpremiär: Hög skratt-per-minut-faktor

Bio
”Kung fu panda”
Visas på bio Savoy. Genre: Animerad komedi. Svenska röster: Lawrence Mackrory, Claes Ljungmark, Josephine Bornebusch med flera. Regi: Mark Osborne, John Stevenson. Speltid: 1 tim 32 min. F 7/5.
FYRA STJÄRNOR
En del bra filmer är som en lyckad utekväll; man har kul så länge det pågår men efteråt är det inte helt lätt att förklara varför eller vad som egentligen hände.
Jag minns att jag skrattade mig igenom stora delar av ”Kung fu panda” och att leendet satt kvar klart längre än ”Madagaskar”-leendet. Jag minns den svajande känslan av att vara osäker på om detta var en hyllning till eller en parodi på martial arts-genren; jag menar, vad ska man tycka om ett mytomspunnet svärd som är så skarpt att man skär sig bara av att titta på det?
Jag minns känslan av att ha sett enormt smarta scener – som när lärjungen och mästaren slåss om en dumpling med ett ätpinnar som vapen – blandas med kinesiska scenerier som inte står ”Crouching tiger” alltför långt efter.
Och allt detta i en animerad Dreamworksfilm om en panda som vill lära sig kung fu.


Skön grundton
Bolaget Dreamworks är fortfarande långt, långt efter sina konkurrenter hos Disney/Pixar, och jag är övertygad om att det kommande Pixaräventyret ”Wall-E” när den får svensk premiär i höst kommer att roundkicka ”Kung fu panda” härifrån till Sechuan.
Men jag unnar ändå den här filmen all framgång; den har en skön, ovanligt stillsam grundton, den har en hög skratt-per-minut-faktor och den har inte minst en panda i huvudrollen.
Men välj, om du kan, den engelska originalversionen. Jack Black, Dustin Hoffman, Angelina Jolie och Lucy Liu kan vara den bästa röstbesättningen hittills i en animerad film.

ERIK HELMERSON/TT SPEKTRA