DELA

En community för de som växt ifrån Lunarstorm

Har du inte redan en sida på www.facebook.com är det dags att skaffa en. För 30 miljoner medlemmar världen över kan väl inte ha fel?
– Mycket på Facebook är uppbyggt kring bilder som man lägger upp, det är en rolig grej med den här communityn, säger Sofia Grunér, Mariehamnstjej som numera bor och studerar i Uppsala.
Sofia berättar att hon själv blev medlem i Facebook för bara en månad sedan.
– Jag tyckte att alla jag pratade med frågade om jag fanns på Facebook och de tjatade om att jag borde bli medlem, så på den vägen är det, säger hon.
Som nybörjare på Facebook har Sofia inte riktigt koll på alla funktioner än.
– Men man kan i alla fall skriva i varandras gästböcker, lägga upp bilder och spela olika spel, berättar hon.
Sofia hör till samma generation som undertecknad. För oss var andra communities, som till exempel Lunarstorm, stora för sådär tio år sedan.
– Nu har jag inte tillhört någon community på länge, men det som är så roligt med Facebook är att det är vår generation som har växt upp och hittat en ny sida. Man kan surfa runt och hitta folk som man inte har haft kontakt med på jättelänge, berättar Sofia.

Länkas samman
På Facebook kan användarna lägga upp bilder som andra sedan kan gå in och titta på.
– Om man namnger personerna på bilden och de själva har en Facebook-sida kommer bilden upp även på deras sida. På det där sättet länkas man samman med andra, förklarar Sofia.
På Facebook kan man även ingå i olika grupper. Sofia berättar att hon ingår i några Ålands- och några Uppsalagrupper.
– Till exempel en grupp för folk som stannar i Uppsala över sommaren. Där läggs det sedan upp inbjudningar till fester och sådant och så kan man kontakta varandra där.
Kan vem som helst läsa det man skriver till någon annan?´
– Nej, man måste man skapa en vänrelation innan man kan gå in på andras personliga sidor. Jag är inte säker på hur det är med dem som är med i samma nätverk som man själv, kanske man kan gå in på deras personliga sidor direkt…

Flera ålänningar
Efter att ha surfat runt på Facebook en stund inser man att var och varannan ålänning har en egen sida. Några olika grupper snubblar man också över. Några exempel på sådana är Åland@Facebook, Ålänningar i Stockholm, Studenter vid Ålands Lyceum och Traumagruppen för permanent mentalskada pga Ålandsboende.
Vem som helst kan skapa en egen grupp, och man kan vara medlem i hur många grupper som helst.

MALIN LUNDBERG