DELA

Doris dyrbara nöjestips

Helgen är här och det brukar för många innebära den samma gamla vanliga visan. Hängande på någon förfest, och sedan en sväng på stadens krogar.
Och många tror nog att helgnöje går hand i hand med alkohol.
Men Doris Jansson, som drog igång den heta debatten om nöjestidningen XIT, visar att det bara handlar om dålig fantasi. Doris berättar en del om hur hon roade sig i ungdomen och ger oss några tips inför helgen.
Bus
*Palla äppel: Det gjorde vi som unga. Jag vågade inte ta något, men jag var i alla fall med.
*Hål i fickan: Det hände att vi tog med förbjudna saker in på lektionen. Jag minns att min man klippte hål i fickorna så att han lätt kunde gömma grejerna om läraren kom på honom.

Böcker
*Biografier av Martin Luther King och Nelson Mandela. De kan lära ungdomar att ha respekt för andra raser. Svarta blir väl diskriminerade i dag med, men det är i alla fall inte som förr när de såldes som slavar.
*Böcker av Tommy Hellsten. I dem får du bra tips om hur man ska hantera olika samlevnadsfrågor. Till exempel: ”Om jag älskar min flickvän, hur kan jag då vara kär i någon annan”?

Dans
*Ordna danser hemma. När jag var ung lät vi budet gå om att vi ställt till med någon mindre dansafton i någons hem. Och alltid kände man någon musiker som kunde komma och spela.

Raggningstips
*Lär ut i skolan. Det är synd att man ska behöva alkohol för att våga prata. Jag tycker att man kan lära ut sociala färdigheter redan i skolan. Hur man dansar, umgås och tar kontakt med varandra.

Drinktips
*Cider, bål och läsk. Och vill man nödvändigtvis ha något med alkohol i så finns det ju pilsner.
Förr hörde det till sällsyntheterna att man drack på danserna. Någon av pojkarna kanske, men aldrig flickorna.

Lekar och spel
*Hitta på egna lekar, tävlingar och frågesporter. Man kan skratta så att man får ont i magen när man leker hemma.
*Teaterafton. Jag minns att vi en gång bjöd hem allmänheten till ett skådespel. Vi hade skrivit, redigerat, och själva inövat ett teaterstycke som vi uppförde.

TV
*Lyxfällan. Det är ett bra program för ungdomar som inte alltid har grepp om sin ekonomi och bara köper och köper.
*Supernanny: Bra med ett uppfostringsprogram. I dag får barnen ofta göra precis som de vill.

Diskutera
*Man kan tala om världsfrågor och ungdomsfrågor. Och fokusera på vad man själv kan göra istället för att bara vara sur och kritisera.
*Stäng av TV:n och musiken en stund.

Bevingade ord för unga
*Pred 12:2: ”Gläd dig, du yngling, i din ungdom, och låt ditt hjärta unna dig fröjd i din ungdomstid, ja vandra de vägar ditt hjärta har lust till och så, som det behagar dina ögon”.
*Tim.4:12 ”Låt ingen förakta dig för din ungdoms skull; fast mer må du för dem som tro bliva ett föredöme i tal och i vandel, i kärlek i tro och i renhet..”

Film
*Det finns vackra, spännande ungdomsfilmer som inte fokuserar på mördande, skjutande och grymheter. Råa sexfilmer borde undvikas, de ger känsliga barn och ungdomar en snedvriden bild av sexualiteten.

Internet
*Upplysningsprogram om andra länder, folk och kulturer och allmänbildande program är att rekommendera.
*En egen hemsida eller blogg är väl bra om man handskas med den på rätt sätt. Med självrespekt, respekt för den egna familjen, för släkt och vänner. Inte som många gör nu, lägger ut både eget och andras privatliv till allmänt beskådande. Respekt är A och O i dessa sammanhang, såsom annorstädes.