DELA

Dj Erase mixar musik i specialstudio

Bortaålänningen Daniel Eriksson alias Dj Erase har byggt en studio i Göteborg som liknar en gammal telefonväxel.
Han har nyligen mixat musik åt den svenska singer/songwritern Sofia Talvik och gift sig i Las Vegas.
När Nöje når Daniel Eriksson är han i Los Angeles och han ställer gärna upp på en mejlintervju.
Vad gör du på andra sidan Atlanten?
– Jag har precis gift mig i Las Vegas, givetvis på Elvis-manér. Jag har också gjort produktdemos för Elektron, ett företag baserat i Göteborg som tillverkar elektroniska musikinstrument i hårdvaruform. Nu väntar smekmånad i Mexico.
Vad har du för musikprojekt på gång?
– Det sista jag gjorde innan jag reste bort var en Sofia Talvik-remix och en c.aarme-remix samt nya presetljud för elektronprodukterna. Det har varit rätt dåligt med skivspelande ett tag eftersom jag tröttnat lite på det, men tekniken går alltid framåt och det har kommit några nya intressanta produkter som gör processen mer inspirerande.
Berätta om ditt jobb med Sofia Talviks låt.
– Sofia är en god gammal väns kompis så jag kände henne lite grann sen förut och det kändes som en bra grej att processa hennes material då det behövdes lite elektronisk touch på det hela. Jag fick enbart sången separerad så jag fick plocka resten av originallåten. Tanken var att skapa en konstgjord backing och hennes sång rätt så oprocessad, semiakustisk kanske.
Daniel Eriksson bor sedan några år tillbaka i Göteborg. Där har han byggt en egen studio som är utformad efter hans behov.
– Det är en specialbyggd miljö med analoga och digitala apparater och allt är omkopplingsbart från patchpaneler liknande gamla telefonväxlar.
Kan du livnära dig på musiken?
– Jag har aldrig livnärt mig på min egen musik. Däremot så har jag varit i musikbranschen ett bra tag och det har betalat räkningarna. Resten av tiden hoppas jag spendera åt sportfiske samt givetvis resande.
På sin Myspace-sidan, www.myspace.com/djerase, har Daniel lagt upp en låt med kacklande kycklingar.
Vad finns det för tankar bakom den låten?
– Det är självklart kycklingar på ett löpande band som blir avrättade.
Vad betyder Myspace för dig?
– Ett väldigt dåligt sätt att hitta nya vänner och ett halvkast sätt att hitta bra musik
Vilken musik lyssnar du på för att hitta inspiration?
– Jag har lyssnat mig igenom en bra bit av musikhistorien men återkommer alltid till vissa pelare som Kraftwerk, YMO, Future sound of London, Bruce Haack och så vidare. Listan är enormt lång.

ANDERS SIMS

anders.sims@nyan.ax