DELA

Annorlunda aktiviteter för rastlösa själar

Är du arbetslös, eller jobbar du skift? Har du kanske måndag till torsdag ledigt någon vecka när alla av dina kompisar jobbar, och du har jättetråkigt eftersom det inte finns någonting att göra. Nöje kommer med tips om hur du kan göra din tisdag lite mer spännande, utan att slänga iväg en massa pengar eller bara sitta inne och uggla hela dagarna.
”Åland är en sån tråkig ö”
Hah, tråkig. Här finns massor att göra bara man använder sin fantasi lite. Varför inte ge dig ut i naturen, satsa på en kulturell eftermiddag på något av Ålands många museer eller njuta av en alternativ åländsk film på Ålands museum. Det finns hur mycket som helst, men för många känns minigolf fika rätt uttjatat.
– Vi har simmat och minigolfat tusen gånger.
Okej, men har ni:

Besökt Bomarsunds fästning
Bomarsund har en stor del i den åländska historien. Det är ett kulturhistoriskt arv som alla ålänningar och turister borde besöka. Här kan man även slå sig ner i gräset och ta en pick-nick eller bara njuta av solen. Fästningsområdet är försett med en badstrand.
Kom ihåg: vill du besöka hela området kan det bli jobbigt att gå eftersom tornen ligger en bit från varandra, men vill du bara besöka huvudbyggnaden går det bra att åka buss.
Du behöver: Ingenting. Vill du pick-nicka kan det vara bra att ta med sin en matkorg, och vill du besöka hela området kan en bil eller cykel vara bra att ha.
Pris: Gratis. Det kostar ingenting att besöka fästningen men tänk på att bussen kostar, och att pick-nick inte är gratis.

Jagat glassbilen
Detta är en uppgraderad version av indianer och cowboys, man lekte i skogen när man var liten. Lyssna efter glassbildljudet, sök dig närmare och hoppa fram när glassbilen kör förbi dig. Satsa på att försöka ta ställen den stannar på så du inte behöver jaga den så länge.
Kom ihåg: att planera i god tid. Glassbilen är inte i nära dina hemtrakter varje dag så ska du lyckas med det här krävs det en del planering, men det känns desto mer ärofyllt när du triumferande står framför glassbilen.
Du behöver: Ingenting egentligen, men en karta över glassbilens rutt kan vara bra att ha. Annars lyssnar du bara efter den.
Pris: Gratis, om du inte köper glass såklart.

Sett på film i Ålands museum
På Ålands museum kan man se åländska filmer helt gratis. Det finns många pärlor att välja mellan.
Kom ihåg: Har du lång väg dit kan det vara bra att kolla om salen är upptagen, om du ska till stan bara för det.
Du behöver: Ingenting.
Pris: Gratis.

Varit upp i utkikstornet vid Uffe på Berget
Njut av denna underbara utsikt ett stenkast från Godby.
Kom ihåg: Nä, det är bara att köra på.
Du behöver: Varma kläder eller i alla fall vindtäta kläder om det blåser mycket.
Pris: 1,50 euro, exklusive glass!

Sett en äkta piratflagga
På Ålands sjöfartsmuseum finns en äkta piratflagga. Det finns bara två sjörövarflaggor i världen man kan vara säker på att är äkta. En av dem hänger på sjöfartsmuseet i Mariehamn. Det är ju hur coolt som helst!
Kom ihåg: Den finns väldigt undangömd. Fråga i receptionen eller leta på egen hand. Den finns längst ner i ett undangömt hörnrum, men det skapar en Indiana Jones-känsla när man äntligen hittar den.
Du behöver: tålamod, om du inte vet var den finns.
Pris: 5 euro.

Paddlat kajak
Att paddla kajak är roligt, och du får samtidigt motion. Se skärgården från ett annat perspektiv, eller tävla mot dina vänner.
Kom ihåg: Att paddla kajak blir lätt en blöt affär. Ta med ombyteskläder.
Du behöver: kajak, flytväst, ombyteskläder och en paddel.
Pris: Dyrt. Kajak är kanske ingenting man paddlar varje dag om man vill spara lite pengar, men någon gång nu och då kan det vara värt att dra ut en vända och paddla lite.

Kryssat med töftö-färjan
Det är en mycket spännande tur man bjuds på och under de 2-5 minuterna får man ta del av den åländska skärgården på ett säkert och behagligt sätt.
Kom ihåg: Om du inte behöver ta med bilen på din kryssning kan du lämna den i hamnen.
Du behöver: Förutom transport till färjan och hem igen behöver du ingenting.
Pris: Gratis.

Vält en ko
I den berömda frågelådan 1.0 fanns frågan: ”Har du någonsin vält en ko?” Nöje tycker: varför inte försöka?
Enligt nöjes ko-expert är det mycket svårt att lyckas med en kovältning och du måste nog ha med dig någon som fotograferar själva vältningen, för ingen människa kommer tro på att du är ute på din fritid och välter kossor.
Kom ihåg: att vara snäll med kon, vält den inte om den ser ledsen ut. Nöje hade turen att hitta en ko som gärna ställde upp som vältobjekt.
Du behöver:
-valfri ko
-kanske någon du känner med kohage (det är inte så populärt att springa in i en okänd kohage och välta en ko)
Pris: Gratis, om du inte skadar kon och hamnar på ordentliga skadestånd.

JOHAN ORRE