DELA

Ålänningar ute i vida världen

Nu när sommaren övergår i höst är det många som åker iväg för att studera. Nya Åland har talat med några ungdomar som tagit steget ut i den stora världen.
RASMUS KYTÖMÄKI
Vem: Rasmus Kytömäki, 18 år, från Finström
Var: Boston, USA
Vad: Master Business English
Hur det ska bli att flytta till Boston?
– Kul! Ska bli skönt att komma bort från Åland ett tag. Intressant med lite omväxling i kulturen också – från Åland där alla är kusiner till en miljonstad som Boston. Förväntningarna är väl inte så otroliga, men jag blir helt klart besviken om min engelska inte är bättre när jag kommer hem!
Något speciellt du ser fram emot?
– Inget speciellt, det är väl hela grejen med att flytta dit, studierna och studentlivet som jag ser fram emot.
Varför just USA?
– För att man slipper få kolera av vattnet, folk kan språket ordentligt och så är det är inte lika trist som Sundsvall. Plus att det är stort och coolt.
Berätta om vad du ska läsa
– Jag ska läsa något som heter Master Business English, det vill säga engelska men med inriktning på affärsliv och ekonomi. Dels för att jag helt enkelt vill lära mig bättre engelska men även för att jag lite är inne på den typ av yrken som kräver goda engelskakunskaper på de områdena.

ANNA AHNNUS
Vem: Anna Hannus, 20 år, från Mariehamn
Var:
Hong Kong, Kina.
Vad: Geografi, politik och internationella relationer
Hur ska det bli att bo i Hong Kong?
– Det ska bli intressant! Det är första gången jag åker utanför Europa och första gången jag bor i en miljonstad.
Berätta om vad du ska läsa
– Jag åker som utbytesstudent från mitt universitet i Aberdeen, Skottland. Det är helt enkelt andra året på mitt kandidatprogram som jag nu kommer att läsa vid Hong Kong University.
Varför just Hong Kong?
– Jag ville resa, men ännu hellre pröva att bo på olika platser under lite längre perioder – hinna rota mig en aning och lära mig ställena. Att plugga utomlands eller som utbytesstudent kan vara ett relativt enkelt och ett billigt sätt att resa och flytta runt. Och så får man ju sina studiepoäng, om man är sugen på sådana, på samma gång.
Att det blev just Hong Kong i år är mest en slump. Jag hade flera alternativ och det var den här platsen jag blev erbjuden av mitt universitet. Kurserna jag läser är också ganska slumpmässigt valda. Studierna är faktiskt inte så viktiga just nu, det är allt annat jag ser fram emot.

ELINA ENGBLOM
Vem: Elina Engblom, 25 år, från Lemland

Var: Florens, Italien
Vad: Grafisk design, andra året
Hur ska det bli att åka tillbaka till Florens?
– Jag ser mycket fram emot det. Saknar värmen, mina vänner och det avslappnade sättet att leva. Förhoppningsvis skall jag hinna resa runt lite mer i Italien under läsåret. Jag känner mig full av inspiration och motivation så det skall bli roligt att ta tag i studierna igen.
Vad är det du ska läsa?
– Jag har tidigare läst ett år på skolan och åker nu ner för att fortsätta mina studier i grafisk design. Efter detta läsår får jag en masters degree inom grafisk design. Utbildningen är rätt bred och jag kommer att kunna arbeta inom många områden när jag är klar.
Varför grafisk design och varför Italien?
– Italien kändes som det naturliga valet när det gällde att studera design. Även fast jag nu hela tiden lär mig bättre och bättre italienska så kunde jag ingenting när jag åkte ner. Att ha en engelskspråkig utbildning var därför ett måste och valet föll på en privatskola i Florens.
Att studera utomlands är något som alltid lockat mig och Italien blir nu det femte landet jag studerar i. Jag har lärt mig och lär mig fortfarande otroligt mycket av alla kulturer och människor jag stöter på. Bästa sättet för mig att lära mig ett nytt språk är genom att vistas i det landet där det pratas.
Att jag skall studera något inom kultur och konst har länge varit klart för mig men exakt vilket eller vilka arbeten jag vill ha får framtiden utvisa.

THOMAS NYBERG
Vem: Thomas Nyberg, 19 år, från Mariehamn

Var: Polen, staden Szczecin, cirka 100 km från Berlin.
Vad: Medicin/Läkare
Hur ska det bli att bo i Polen? Något du ser fram emot?
– Jag ser mycket fram emot att träffa alla nya människor! Och givetvis att begrava huvudet i alla intressanta böcker. Jag tror att hela flytten till Polen kommer att bli en intressant upplevelse. Det är dessutom mycket billigt att leva där och man kan få en fin, nyrenoverad bostad till relativt låg hyra. Vill man hem över ledigheterna är det lätt och billigt att flyga hem med lågprisflyg som Ryan Air.
Vad exakt är det du ska läsa?
– Först läser jag ju till läkare, vilket tar sex år. Efter tredje året kan man jobba som kandidat på vissa sjukhus över sommaren. Jag vet ännu inte vad jag ska specialisera mig inom men neurolog och neurokirurg tror jag att har en mycket lovande framtid.
Vad är det som fått dig att lästa till just läkare?
– Förr hatade jag biologi, men efter att ha läst Charles Darwins ”Om arternas uppkomst” ändrades min uppfattning helt. Jag blev mera intresserad och kände att jag ville utbilda mig inom det. Och vad passar då bättre än läkare, där man dessutom får arbeta med människor?
– Jag vill också passa på att säga till alla som har haft planer på att studera till läkare eller tandläkare att det finns flera möjligheter än Sverige och Finland. Polen har på senare år blivit mycket populärt och man blir legitimerad läkare i hela EU. Skolorna håller en hög standard fastän många låter tveksamma när jag säger var jag ska plugga.

AXEL KRONHOLM