DELA

20 års skämt på stående fot

Vad krävs för att någon i publiken skall ge den genomhygglige standupparen Thomas Petersson på käften?
Han lär inte berätta det när han sammanfattar sin karriär på Alandica på söndag – men vi har svaret.
Söndagens show blir Thomas Peterssons första egna föreställning på Åland, efter ett antal sommarshower med Diggiloo-turnéerna. Och för en gångs skull tänker han upprepa sig, för det här är hans 20-årsjubileum och då är det läge för nostalgi.
– Jag har nog gjort 15-16 timmar standupmaterial genom åren, men jag har aldrig tidigare kört repriser.
Så vilka är dina greatest hits?
– Det som folk önskat mest är en grej om raggare på Öland som jag körde det tredje året. Den handlar om ett gäng vanliga killar som åker dit och möter ett riktigt raggargäng. Killen som jag är får stryk hela tiden men han är lika glad för det. En riktig underdog, en sådan som folk gillar. Men raggarkulturen som vi har i Sverige är en litet speciell grej. Alla greatest hitsen passar inte på Åland.
Vi har raggare på den här ön också. Det är bara att byta ut Ö:et i Öland mot ett Å så funkar det.
– Säger du det? Det är skitbra att veta. En annan grej som folk minns är den om när man sitter i ett toabås och tystnar när någon annan kommer in. Och när den killen går ut släcker han belysningen efter sig. Sedan sitter man kvar där i mörkret när nästa kille kommer in.
Har du fått stryk av publiken någon gång?
– Jo. När man gör företagsgigs är publiken ofta jättefull och då måste skämten vara väldigt enkla. En gång gjorde jag en grej om en naiv kille som inte riktigt hänger med när han läser kvällstidningen. En sådan nyhet handlade om att man hittat en container med tio iranier i Stockholms frihamn. ”F-n vad folk slänger konstiga grejer”, sade jag. Då kom en kille upp på scenen och slog mig på käften. Han var så full att han inte kände igen mig när han skulle be om ursäkt en halv timme senare.
Läs en längre intervju i papperstidningen.

PATRIK DAHLBLOM