DELA

17 år, designer och skolfri

Ellen Linde är trött på samhällets normer. Med talang för att måla stoppade hon undan läxboken och startade sitt purfärska designmärke E-shirts.
Ellen Linde hoppade av Handelsläroverket i januari. Strax innan det ”upptäckte” hon att hon kunde måla. På väggen hänger hennes första tavla föreställande Hannibal the Cannibal. Nästan lika ruggigt lik kannibalen som kannibalen själv.
Visste du att du hade talang innan du började måla?
– Nog visste jag det litegrann. Jag ritade väldigt mycket när jag var liten, men gjorde aldrig några riktiga målningar. Sen tänkte jag att jag provar att satsa på det så får jag se hur det går.
Hon målar tavlor, ja, men först och främst designar hon egna t-shirts.
Trycken på de 16 tröjor hon hittills fått klara är ritade för hand – först på papper, sen på t-shirten, sen med tryckfärg för att få lite bättre effekt längs med kanterna. Tanken är att hon senare ska trycka upp mönstren på ett tryckeri.
Har du sålt några t-shirts än?
– Nej, men jag ska ha en utställning först. Jag ska lansera det innan, men jag vet inte riktigt när än, jag vill ha tillräckligt många tröjor först.
Fyra till och det är dags för vernissage, antingen på Åland eller i fastlandet. Just nu jobbar hon extra lite här och var för att få ihop tillräckligt med pengar så att hon har råd att trycka tröjorna.
Hur mycket kommer en t-shirt att kosta?
– 48 euro. Jag ska trycka 100 t-shirts i varje design och i olika storlekar. Det är viktigt att det inte är massproducerat. Jag ser det som konstverk som man har på sig i stället.
Läs mer i TV-tidningen!

Cecilia Lindvall


Psst. Ellen har patent på sitt designmärke. Kika in på hennes hemsida e-shirts.ax.