DELA

Mycket teater på gång

Synnöve Westerberg har många järn i elden just nu. Hon jobbar med hela fyra pjäser med premiärer i juni, juli, september och längre fram i höst. Först i tur står Bertil Lindqvists pjäs ”Skonerten Maria” som har premiär på Pellas i Lemland redan den 10 juni.
Synnöve Westerbergs Kappsäcksteatern har ofta spelat på Pellas, men den här gången är det inte den som producerar pjäsen där. Bakom uppsättningen står föreningen för Skeppsgården Pellas och de medverkande är närmast krafter från Lemland och Lumparland.
– Jag själv är bara inkopplad som regissör, säger Synnöve Westerberg.
Hon berättar att Lindqvists pjäs är ett drama förlagt till en tid då bondeseglationen spelade en viktig roll i de åländska socknarna. Den handlar om bondedottern Maria som väljer att gifta sig med torparpojken Mats i stället för med bondesonen i granngården.
Mats satsar på att bygga en skonert, som får namnet Maria, med gården som säkerhet och när skonerten sedan går under med man och allt får änkan Maria bli piga på sin egen gård som grannsonen nu kan ta hand om. Mats och Marias unga son får börja arbeta av på skulden för att man inte skall behöva flytta bort.


Edwall i Önningeby
Som Nyan tidigare noterat skall Kappsäcksteatern spela en pjäs av Allan Edwall i sommar, en komedi skriven på vers. Spelplatsen är ny för teatern som valt att denna gång spela i Önningebymuseet.
Pjäsen heter ”Snus är snus” och enligt Synnöve Westerberg är det fråga om mustiga edwallska verser. I centrum står en gubbe som låtsas vara sjuk men hellre vill bli ompysslad av sin vackra piga än av sin hustru. Hustrun är bekymrad och det är också doktorn och prästen som själva blir förtjusta i pigan och man funderar ut ett sätt att få gubben på andra tankar.
De medverkande är Jan-Erik Berglund, Ulf Weman, Ann-Sofi Joelsson, Madeleine Joelsson, Daniel Dahlén och Seppo Hansdahl. Premiär blir det i början av juli.
Om Önningebymuseet som spelplats säger Westerberg att det inte finns rum för så många i publiken, men att hon annars är mycket nöjd med platsen.
– Det är en intim omgivning som passar utmärkt för mindre pjäser.


Gripe i september
Parallellt med pjäserna på Pellas och i Önningeby har Synnöve börjat arbeta med Margareta Gripes pjäs ”Till Julia” som Kappsäcksteatern skall ge i höst. Premiär blir det första veckan i september.
Pjäsen handlar om relationen mellan en mor och en dotter och medverkande är Gun Sjöroos, Julia Westerberg och Tomas Lundberg.


Soppa med Joel
Till Pellas återkommer hon med en ny Joel Pettersson-pjäs senare under hösten, ett stycke som man som bäst överför från en utpräglad Lemlandsdialekt till ett något mera lättförståeligt scenspråk.
– Det är femte gången vi sätter upp en Joelpjäs och fjärde gången som det sker på Pellas.
Senast spelade Kappsäcksteatern Joelpjäsen ”Blinda fruen och pigan hennes” förra hösten. Liksom då blir det i höst fråga om ”soppteater”.
– Vi tycker att det passar med soppservering när det är höst och lite ruggigt, säger Synnöve Westerberg.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax